kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Özal'ın doktoru DeBakey öldü

Dünyanın önde gelen kalp cerrahlarından Michael DeBakey 99 yaşında öldü. ABD'li DeBakey birçok dünya liderinin doktoruydu..
Aralarında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da bulunduğu birçok dünya liderinin doktoru olan Amerikalı kalp cerrahı Prof. Dr. Michael DeBakey, 99 yaşında öldü. DeBakey'in mesleğinin büyük bölümünü icra ettiği ABD'nin Texas eyaletinin Houston kentindeki Methodist Hastanesi'nin Başhekimi Ron Girotto'nun açıklamasına göre DeBakey, hastanede önceki gece yaşamını yitirdi. Dünyanın önde gelen kalp cerrahlarından Prof. DeBakey'in ve hastanesinin ameliyat ettiği dünya liderleri arasında Özal'la birlikte eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile eski Polonya Devlet Başkanı ve Dayanışma Sendikası'nın önderi Lech Walesa da var.

HAYATİ İCATLARA İMZA ATTI
1969'da ABD hükümeti tarafından onur nişanı verilen DeBakey, 1987'de dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından "Ulusal Bilim Madalyası" ile ödüllendirilmişti. DeBakey 7 Eylül 1908'de Lübnanlı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Kendisine Michel Dabaghi adı verildi. New Orleans'daki Tulane Üniversitesi'nde başladığı ilk tıp eğitimini, 1937'de Fransa'da Strasbourg Üniversitesi'nde tamamladı. 1942 ila 46 yıllarında orada da cerrah olarak çalıştı. Bugüne kadar 65 bin kalp ameliyatı yapan DeBakey, 23 yaşında tıp fakültesi öğrencisiyken tıptaki ilk icadına imza attı. Geliştirdiği "silindir pompa" daha sonra kalp ve akciğer yetmezliğinde devreye sokulan makinelerde kullanıldı. 1953'de geliştirdiği yapay kalbi bir hastaya başarıyla nakletti. 1964 yılında dünyada ses getiren ilk by-pass ameliyatını yaptı. Tıkanma nedeniyle kalbe kan gönderemeyen atardamardaki hasarlı kısmı bloke edip, yapay bir köprüyle damardaki kan akışını sağladı. Böylece kalbe giden kan akışını düzenledi.