kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

McCain Obama'ya yetişti

Yeni Haber
ABD'de 4 Kasımda yapılacak başkanlık seçimi öncesinde, Haziran başından bu yana düzenlenen anketlerde açık farkla Cumhuriyetçi rakibi John McCain'in önünde giden Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama, son günlerdeki kamuoyu yoklamalarına göre bu üstünlüğünü kaybediyor.

Obama, Newsweek dergisinin bir önceki 20 Haziran tarihli anketinde, McCain'in önünde yüzde 36'ya karşı yüzde 51'le başta giderken, derginin bu ay için yayımladığı kamuoyu yoklamasında farkın, sadece üç puana indiği görüldü. 9-10 Temmuz tarihlerini kapsayan ve bin 73 kişiyle yapılan telefon görüşmelerinden elde edilen en son Newsweek verilerine göre Obama, McCain'e karşı sadece yüzde 44'e yüzde 41'lik üstünlük sağlamış bulunuyor.

Derginin yorumunda, kısa sürede farkın bu kadar azalmasının şaşırtıcı bulunduğu belirtildi.

Rasmussen kuruluşunun günlük yaptığı anketlere göre de ilk defa dün, Obama ile McCain'e oy vereceklerini belirtenlerin oranları yüzde 43 olarak birbirine eşit çıktı.

Rasmussen'in Cumartesi anketinde, "oy vereceği adaya henüz tam karar vermeyen ancak bir aday için şimdilik eğilim taşıyanların" durumu da göz önüne alındığında, Obama'nın sadece bir puan farkla, yüzde 46'ya karşı yüzde 47 ile McCain'in önünde olduğu görüldü.

Obama, Rasmussen'in Haziran başından beri yaptığı anketlerde, istikrarlı olarak ortalama beş puan farkla McCain'in önünde gidiyordu. Muhafazakar Wall Street Journal gazetesi, anketlerde Obama'nin önderliğinde görülen erimenin, Demokrat adayın kampanya yetkililerini kaygılandırdığını belirtti.

Bu gerilemenin kısmen, Obama'ya son günlerde yapılan, politikalarını kolaylıkla değiştirdiği yönündeki suçlamalardan kaynaklanmış olabileceği yorumları yapılıyor.