kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aşırı sıcaklar ruh sağlığını olumsuz etkiliyor

Yeni Haber
Siirt Sağlık İl Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının insanın ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Ömür, yaptığı açıklamada, hava, çevre ve iklim değişikliklerinin hormon ve sıvı dengesini bozarak sinir sistemini etkilediğini anlatarak, "Aşırı sıcaklar insanın ruhsal yapısını bozar. Nem miktarı arttıkça fiziki aktivite, duygu durumu ve uyku sisteminde sapmalar yaşanır. Bıkkınlık, isteksizlik, halsizlik ve sinirlilik hali ile çalışma verimi düşer." dedi.

Aşırı sıcakların tüm yaş gruplarını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Ömür, sonuçlarının da her yaş ve hastalık grubunda farklı olarak hissedildiğini dile getirdi. Özellikle, kalp damar, hipertansiyon, karaciğer, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarla, depresyon ve benzeri psişik bozuklukları, akciğer problemiyle bağışıklık sistemi yetersizliği bulunan kişilerin sıcaklardan çok fazla etkilendiklerine dikkat çeken Ömür, "Özellikle bu hastalar saat 11-15 arasında güneş ışınları daha dik ve etkili geleceğinden dışarı çıkmamalıdır." diye konuştu.

Güneş altında uzun süre kalan kişilerin de risk altında olduklarını dile getiren getiren İl Sağlık Müdürü Ömür, şöyle deavam etti: "İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikelidir, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20'si ölür. İyileşenlerin sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşabilir, denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi ise aylar alır. Ancak ilk belirtiler görüldüğünde tanı konur bilinç kaybından önce tedaviye başlanırsa iyileşme şansı oldukça yüksektir."

SICAKTAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

- Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11-15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı.

- Çocuklar, yaşlılar,kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.

- Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmeli.

- Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmeli. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalı. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalı.

- Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba vb.) yenmeli.Yağlı ağır yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı.

- İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Geniş kenarlı şapka giyin yüzünüz doğrudan güneş altında kalmasın.

- Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışın.

- Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakmayın.

- Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık, bol bol sıvı tuzlu gıdalar almaya daha çok dikkat etmeli.

(CİHAN)