kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan taahhütlere sadık kalınmasını istedi

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinde taahhütlerine sadık kalmasını istediği bildirildi.

"Akdeniz için Birlik'' zirvesi çerçevesinde Paris'te bulunan Başbakan Erdoğan'ın Sarkozy ile görüşmesinin ardından basının sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmede Türkiye-AB ilişkileri, ikili konular ve Orta Doğu barış süreci ile Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında devam eden davanın gündeme geldiğini duyurdu.

Fransız kaynak, Erdoğan'ın tam üyelik müzakereleriyle ilgili olarak Türkiye'nin beklentilerini Sarkozy'ye ilettiğini, Sarkozy'nin de dönem başkanlığı boyunca daha önce taahhüt ettikleri gibi müzakerelerin normal bir şekilde devam etmesi için çalışacaklarını söylediğini belirtti.Sarkozy'nin hazır olan bölüm başlıklarının açılacağını belirttiği de ifade edildi.

Fransız kaynağa göre görüşmede, Orta Doğu barış sürecinde Türkiye ile Fransa'nın oynadığı aktif rol de gündeme geldi.

Sarkozy, Türkiye'nin İsrail ve Suriye arasında yürütülen dolaylı görüşmelerde oynadığı aktif rolü büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Fransa ve Türkiye'nin bu konuda aynı yönde hareket
ettiklerini söyledi.

Görüşmede, Sarkozy'nin Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin görüşleri sorduğu, Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara güvendiğini ve kararın en kısa zamanda çıkmasını ümit ettiğini söylediği kaydedildi.

Fransız kaynak, Sarkozy'nin de Anayasa Mahkemesi'nin kararının çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine uygun olmasını beklediklerini söylediğini ifade etti.

Türkiye'nin "Akdeniz için Birlik" zirvesine katılmasına teşekkür eden Sarkozy, Erdoğan'ın zirveye katılma kararından mutlu olduğunu ve Türkiye'nin bu süreçte aktif rol almasını büyük memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Sarkozy, Türkiye'nin AB süreciyle "Akdeniz için Birlik" projesinin farklı konular olduğunu daha önce belirttiği gibi bir kez daha yineledi.Yaklaşık 40 dakika süren ve çok sayıda basın mensubunun izlediği görüşmenin sıcak ve dostane bir ortamda geçtiğini kaydeden Fransız kaynak, liderlerin uzun bir geçmişe dayalı köklü ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki arzularını teyit ettiklerini söyledi.