kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP "usulsüzlükleri" incelemeye aldı

Yeni Haber
CHP'nin siyasi partiler yasasına aykırı harcamalar nedeniyle Hazine'ye 980 bin YTL ödeme yapacak olması parti yönetimini harekete geçirdi. Yapılan usulsüz harcamaları incelemek üzere bir komisyon oluşturulurken, bu konuda geçmişte alınmış kararlar da mercek altına alındı.

Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yılı hesaplarına ilişkin mali denetimlerinde tespit ettiği usulsüz harcamalar, parti yönetiminde sıkıntıya yol açtı. Yönetim, Genel Sayman Mustafa Özyürek Başkanlığında bir komisyon oluşturarak söz konusu usulsüzlükleri incelemeye aldı.

Edinilen bilgilere göre, çalışmalarının parti genel merkezinde yürüten komisyonda CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ve Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de görev alıyor. Heyet, usulsüzlük yapıldığı tespit edilen yıllara ait harcamaları tek tek incelemeye alırken, bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin geçmişte verdiği kararları da değerlendirecek.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, talimatıyla oluşturulan komisyon, önceki dönemlere ait muhasebe kayıtları ve usulsüz harcamaların incelemesinin ardından Genel Başkan Baykal'a ayrıntılı bir rapor sunacak.

GENELGEYE DİKKAT ÇEKİLECEK

Anayasa Mahkemesi'nin siyasi partiler yasasına aykırı harcamalar nedeniyle 980 bin 527 YTL'nin Hazine'ye ödenmesine ilişkin kararı bazı tartışmaları beraberinde getirdi. Anayasa Mahkemesi kararında Siyasi Partiler Yasasında dile getirilen "Bir siyaspartinin bütün giderleri, o siyasi parti tüzelkişiliği adına yapılır" maddesi uyarınca parti görevlileri adına uçak ve otobüs biletlerinin gider kaydedilemeyeceğine hükmetmişti.

CHP'nin hukukçu kurmayları, Yüce Mahkeme'nin tartışmalı buldukları bu kararına ise yine Anayasa Mahkemesi'nin 1995 yılında yayınladığı genelgeyle cevap vermeye hazırlanıyor. Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden imzası taşıyan 46 sayı numaralı - 10.1.1995 tarihli genelgede harcamalara ilişkin tespitlerde bulunuyor. Genelgede, giderlerin parti tüzel kişiliğine yapılacağına dikkat çekilerek, "Bu nedenle gider belgelerinin parti tüzel kişiliği adına kesilmiş olması koşuldur. Parti adına kesilmeyen fatura ya da benzeri gider belgeleri, ancak parti yetkilisi onaylaması durumunda kabul edilebilir. Kasa fişlerinde böyle bir onaya gerek bulunmadığı düşünülmektedir" görüşü dile getiriliyor.

(ANKA)