kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

1 milyar YTL nereden çıktı?

Geçen yıl elektrikte zam ihtiyacı konuşulurken Enerji Bakanı Hilmi Güler, 'Enerji KİT'leri zarar etmiyor' diyerek buna gerek olmadığını söylemişti. Arşivleri tarayın Güler'in benzer açıklamalarını bolca göreceksiniz. Bilançolar elimizde olmadığı için o dönemler bize de bu açıklamalara inanmak düşmüştü. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) 2007 yılı rakamlarını internet sitesine koydu. Merak edip baktığımızda gördük ki 'zarar etmeyen enerji KİT'leri arasında' TEDAŞ yokmuş! 2006 yılında 1 milyar 172 milyon YTL kârda olan TEDAŞ, 2007'yi bu kez 956 milyon YTL, yani yaklaşık 1 milyar YTL zararla kapatmış.
Bilançoyu detaylı incelediğimizde bu dönemde kurumun satın alınan enerji için ödediği bedel yüzde 22.8 oranında arttığını görüyoruz. 2006'da satın aldığı enerjiye 11 milyar 518 milyon YTL ödeyen kurum geçen yıl 14 milyar 141 milyon lira ödemek zorunda kalmış. Üstelik 2006'da yüzde 15.1 olan kayıp ve kaçak oranı da yüzde 14.8'e düşmüş.
Bu zararda kurumun tahsil edemediği alacaklar nedeniyle finansal yapısının bozulması da etkili. Ama piyasa oyuncularının işaret ettiği en önemli nokta 1 Ağustos 2006'da uygulanmaya başlayan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği. Burada oluşan yüksek rakamlara karşı baskılanan elektrik zammı faturayı TEDAŞ'a, dolaylı olarak yine bize çıkartmış! da motorinin fiyatı benzini yakalar' fiyat farkının anlamı kalmıyor.1