kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Yeşil dostu marketler'' geliyor

Yeni Haber
Tesco Kipa Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Yılmaz Attila, gelecek dönemde tüm mağazalarında uygulanmak üzere enerji, su ve geri dönüşüm konusunda ''yeşile dost mağaza'' konsepti üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Attila, Tesco'nun merkezi İngiltere'de tüm mağazalarda karbon salınımını 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltma hedefi konduğunu, bu hedef kapsamında Tesco Kipa'nın da bazı projeleri hayata soktuğunu ifade etti.

Sektörde karbon salınımını indirgemenin en verimli yolunun elektrik kullanımını azaltmaktan geçtiğini ifade eden Attila, ilk denemelerini
Kuşadası mağazasında yaptıkları, güneşten daha fazla yararlanan mağaza sistemini, Manisa'nın Salihli ilçesinde oluşturdukları özel tasarımlı
mağazayla devam ettirdiklerini kaydetti.

Salihli mağazasının diğerlerine oranla yüzde 40 oranında daha az enerji harcadığını, gelecek dönemde yapılacak mağazalarda da benzer tasarımları uygulayacaklarını kaydeden Attila, Söke mağazası için de yeni düşüncelerin gündemde olduğunu kaydetti.

Attila, şu bilgileri verdi:''Tesco Kipa olarak bu hedefleri koymaya 2 yıl önce başladık. Bu yıl çok daha ölçülebilir hale getirdik. Projelerimizi şu anda tam istediğimiz şekilde uygulamaya başladık. Karbon salınımı, su tüketimi ve geri dönüşüm projeleri üzerinde duruyoruz. Çalışmalarımızla geçen yıl birinci çeyrekle bu yıl arasında elektrik sarfiyatında yüzde 12-13 tasarruf sağlamış durumdayız. Bu sonuç, karbon salınımı konusunda koyulan yüzde 50'lik hedefin kısa sürede yakalanabileceğini gösteriyor.Tasarruflu mağaza konusunda ilk adımı Salihli'de attık. Söke mağazasında da belli tasarruf projeleri üzerinde duruyoruz. Gelecek dönemde tüm mağazalara yaymayı planladığımız yeşil mağaza konseptine hazırlanıyoruz. Bu mağazalarda tasarruf tedbirlerinin yanında kendi enerjisini üretme gibi özellikler de hedefliyoruz. Rüzgar enerjisi için Torbalı'daki dağıtım merkezimizde ölçümlere başladık. Çeşme gibi sahil kesimlerinde açacağımız mağazaların kendi enerjisini üretebilir olmasını istiyoruz.''

KARBONDİOKSİT HEDEFİ

Kipa Tesco'nun toplam satış alanları içinde yıllık metrekare başına karbondioksit salınımının 550 kilogram seviyesinde olduğunu ifade eden
Attila, bunu 2020 yılına kadar 275 kilograma çekmeyi hedeflediklerini ifade etti.Her gün tüm mağazalardan finansal rakamların yanında kullanılan enerji değerlerinin de merkeze ulaştığını belirten Attila, bunun ilgili birimlerce değerlendirildiğini, hedefe ulaşmak için alınması gereken önlemlerin buna göre değerlendirildiğini söyledi.Attila, yeşil dostu mağaza projesi kapsamında yeni bir adım daha attıklarını, genel merkezde ''Geri Dönüşüm Projesi'' başlattıklarını ifade etti.

BÜROLARDAKİ ÇÖP KUTULARI

Projeyle bürolarda kağıt, cam, plastik, metal ve evsel atıklar için ayrı çöp kutuları oluşturduklarını, toplanan atıkları bir geri dönüşüm firması işbirliğiyle dönüştürdüklerini belirten Attila, ''Bu uygulamayla masaların altındaki tüm çöp kutularını kaldırıyoruz. Henüz bir hafta önce başlayan projeden alınan ilk sonuçlar çok olumlu. Çalışanlarımızın da bu konuda çok heyecanlı ve istekli olduklarını gözlüyoruz. Pilot uygulamamız çok başarılı oldu. Bunu 2 ay içinde tüm mağazalara yaymayı planlıyoruz. Aynı ilginin vatandaşlardan da geleceğini tahmin ediyoruz. Son dönemde kuraklık ve susuzluğun etkisiyle insanların bu konuda bilinçlendiğini gözlüyoruz. Geri dönüşüm konusunda ilk denemelerden aldığımız sonuç bize moral verdi. İnsanların bu tip projelere katılmaya ne kadar istekli olduğunu gördük. Projeleri mümkün olduğunca yaygınlaştırmak istiyoruz'' diye konuştu.

Güneşten yararlanarak tasarruf etme çalışmalarına Marmaris mağazasındaki güneş enerjili kasalarla başlayan şirket, Kuşadası'nda Türkiye'nin gün ışığı enerjisi kullanılan ilk hipermarketini açtı. Salihli mağazasıyla hem satış hem depo alanlarını gün ışığıyla aydınlatmaya başlayan Kipa'nın bu mağazada 100 evin ortalama yıllık elektrik tüketimi kadar enerji tasarruf etmeyi başardığı ifade ediliyor.Mağazanın gelecek dönemde alışveriş sırasında poşet kullanımını azaltmak üzere bir proje başlatacağı belirtiliyor.

AA