kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Sonbaharda motorinin fiyatı benzini yakalar!

Büyük resim için tıklayın
Yıllarca motorin fiyatı düşük olduğu için tüketici otomobil alırken, 3 ile 7 bin YTL fiyat farkı ödeyerek tercihlerini dizel arabadan yana kullandı. Hesap kitap yapıldı, bir araç yılda kaç kilometre yaparsa 'aradaki fark' amorti edilir, ona bakıldı. Doğal olarak da dizel araç satışları patladı.
Ve bugünlere gelindi... Bugünlerde akaryakıt piyasasında konuşulan ve cevap aranan soru 'Motorin benzini ne zaman yakalayacak?' Rakamlara baktığımızda bu tartışmanın nedeni de belli. Çünkü benzin ile motorin arasındaki makas giderek kapanıyor. Yıl başında 1 litre motorinin KDV'li fiyatı 2.34 YTL iken dün itibarıyla bu rakam 3.30 YTL'lerde. Yani yaklaşık yüzde 41'lik bir fiyat artışı söz konusu. 97 Oktan benzini aldığımızda ise aynı dönem için fiyat yüzde 14.5 artarak 3.16 YTL'den 3.62 YTL'ye gelmiş.
Doğal olarak da 'daha ucuz yakıt kullanırım yakıt masrafım düşük olur' diyerek dizel otomobil olanlar isyanda. Konuyu sektörün duayenlerinden Rasih Arbay'la konuştuk. Dizelcilerin sorularına yanıt olur diye Arbay'ın tahminlerini sizinle paylaşmak istedik. İşte 'Sonbaharda motorinin fiyatı benzini yakalar' diyen Arbay'ın tahminleri ve nedenleri:
- Seneler önce motorin ithalatçısı bir ülke olarak çok mutluyduk. Nisan ayına geldiğinde motorinin fiyatı dünyada düşer, biz de tarım ülkesi olduğumuz ve bu aylarda daha çok motorin kullandığımız için kârlı çıkardık. Akdeniz çanağında motorin fiyatı yaz aylarında düşerdi. Doğal olarak da motorini daha çok kullandığımız dönemlerde fiyat düşer, motorinin fiyatı yükselirken de bizim tüketimimiz azalırdı, bu da herkesin işine gelirdi.
- Şimdi ise şartlar değişti. Türkiye'de motorin kullanımı çok yaygınlaştı. Elektrik üretiminde, otomobilde, tarlada her yerde bolca motorin kullanıyoruz. Ben bugünkü şartlar devam ederse sonbahada motorinin fiyatı benzini yakalar diyorum. Hatta üzerine bile çıkabilir. Çünkü eylül, ekim aylarına geldiğimizde ısınma amaçlı kullanım da artacak.
- Bu şartlar altında dizel araba alan bir kişi eğer taksi değilse ve yılda 50-60 bin km yapmıyorsa baştan zararda demek. Hatta bu zamlarla birlikte kilometre hesabı 30 bine kadar bile inmiştir. Dizel araçla benzine göre daha fazla mesafe yapıyorsun belki ama aradaki fiyat farkının anlamı kalmıyor.