kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Menopoz döneminde hangi egzersizleri yapmak gerekir?

Dr. Ece Hattat
11.07.2008
Birkaç öy önce menopoza girdim. Sürekli kilo alıyorum ve kendimi çok bitkin ve mutsuz hissediyorum. Bana ne yapmamı önerirsiniz? Oya T./Burdur

Menopoz; kadınlarda hormon seviyelerindeki ani düşüşle ortaya çıkan fizyolojik ve doğal bir süreçtir. Bu dönemde kadınları bekleyen pek çok can sıkıcı sorun vardır. Sıcak basmaları, aşırı terleme, uykusuzluk, depresif ruh hali, yorgunluk ve başağrıları pek çok kadını bitkin düşürür. Cinsel istekteki azalma, kas ve kemiklerde meydana gelen zayıflama, kalp-damar problemlerine yatkınlaşma ve kilo artışı da menopozdaki kadınları huzursuz eder.

KIRIKLAR ARTAR!

Osteoporoz yani kemik kırılganlığının artışı bu süreçte hızlandığından el bileği, kalça ve omurga kemiklerinde kırıklar meydana gelebilir. Tiroit sorunları çoğalır. Karın bölgesinde yağlanma görülür. Menopozdaki kadın fiziksel, ruhsal ve duygusal yönden yıpranır. Bazı küçük önlemlerle menopoz dönemini rahat geçirmeniz mümkündür. Doğru bir beslenme programı ile doktorunuzun önerisiyle başlayacağınız hormon takviyeleri bu dönemde size yardımcı olacaktır. Menopoz hazırlıklarından biri de; egzersiz alışkanlığıdır. Egzersiz; kemik ve kasları güçlendirir, yağ yakımına yardımcı olur, kalpdamar sağlığınızı olumlu etkiler, uyku ve ruh halinizi iyileştirir.

BOL BOL YÜRÜMELİSİNİZ
Menopoz döneminde yapılacak egzersizler, cinsel organlara giden kan akımını arttırarak bu dönemde sık karşılaşılan orgazm ve lubrikasyon sorunlarına iyi gelir. Egzersiz; yavaşlayan metabolizma hızı, kilo artışı ve bel çevresi kalınlığı gibi sorunlarda da fayda sağlayacaktır. Önemli olan; güç ve aerobik egzersizlerini doğru şekilde birleştirmektir. Yürüyüş aerobik egzersizlerin en kolayıdır. Bisiklete binmek, hafif hızla koşmak, ip atlamak, golf oynamak, tenis ve yüzme gibi sporlar da aerobik egzersizlerdendir. Bunları her gün yaklaşık 30 dakika, rahat rahat nefes alıp vererek, soluk soluğa kalmadan yapmalısınız. Bunlara güç egzersizlerini de eklerseniz, bir yandan yağ yakarken bir yandan vücudunuzdaki kası arttırabilirsiniz Hafta 2-3 kez, 10-20 dakika ağırlık çalışmak menopoz sıkıntılarınızı azaltabilir.