kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fransa Cumhurbaşkanı Nİcolas Sarkozy, dün Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda konuştu. İrlanda halkının reddettiği Lizbon Anlaşması’na değinen Sarkozy, "Kurumsal reformlar yapılmazsa birliğin genişlemesi tehlikeye girer" dedi.

Türkiye'nin üyeliği artık cumhurbaşkanına bağlı

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
Fransa Meclisi, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin tartışmalı referandum maddesini "yumuşatarak" kabul etti. Buna göre belirli bir orandaki üyeler, ülke liderinin onayını alırsa referandum olmayacak..
Fransa'da hem Türkiye'yi incitmeyecek hem de Türkiye karşıtlarını tatmin edecek referandum maddesi ulusal mecliste kabul edildi. İktidardaki Türkiye'nin olası üyeliğine yönelik muhalefetin sahiplerinin kaleme aldığı yeni formüle göre, AB'ye üye olacak ülkeler için referandum yapılacak. Ancak bir istisna var. Meclis ve senato üyelerinin 5'te 3 oy çokluğuyla söz konusu ülkenin üyeliği için cumhurbaşkanından onay isterlerse, o zaman o ülkenin üyeliği için referandum uygulanmayacak. Böylece üyelik için parlamento onayı yeterli olacak. Senatoda kabulüne kesin gözle bakılan değişikliğin Türkiye açısından iki olumlu tarafı var. Öncelikle ayrımcıdeğil. Öte yandan Türkiye'nin olası üyeliğinin karşısındaki referandum engeli de kısmen gevşetilmiş oldu. Sürecin sonunda, Fransa'da Türkiye'nin üyelik perspektifine olumlu bakan bir cumhurbaşkanı olursa, Türkiye için de referandum yerine parlamento onayının tercih edilmesi ihtimal dışı olmaz.