kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile de bir araya geldi.

18 yıl aradan sonra

Beklenen Irak ziyaretini dün gerçekleştiren Erdoğan, 18 yıl sonra bu ülkeye giden ilk başbakan oldu. Erdoğan "PKK'nın yok edilmesi iki ülkenin çıkarınadır ve en ciddi işleridir" mesajı verdi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir beklenen ancak güvenlik nedeniyle kesin tarihi açıklanmayan kritik Irak ziyaretini dün gerçekleştirdi. Beraberinde Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Başbakan Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nu götüren Erdoğan Bağdat'ta ilk resmi temasını Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile yaptı. Görüşmede Erdoğan, "PKK'yı yok etmek, iki ülkenin en önemli, en ciddi işlerinden biridir. Bu örgütün gündemden düşmesi, her iki ülkenin lehinedir, çıkarınadır" diye konuştu. Erdoğan, "Bu, gecikmiş bir ziyarettir. Bundan ötürü üzüntü duyuyoruz. Bizler komşu ülkeyiz, bundan öte kardeşiz" dedi.

KUZEYDEKİ YÖNETİME TEŞEKKÜR
Irak Başbakanı Nuri El Maliki de görüşmede Başbakan Erdoğan'a, ülkesini 18 yıl aradan sonra bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanının ziyaret etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Erdoğan görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında ise Irak'ta gösterilen ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz. En güzel ifadesini bu sözde bulan Bağdat gibi kadim bir medeniyet şehrinde siz kardeşlerimle beraber olmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum" dedi. Erdoğan, bundan sonra iki kardeş ülke ve halk arasında ziyaretlere böylesine uzun ara verilen bir dönemin bir daha olmayacağından emin olduğunu söyleyerek, birlikte kuruluşuna imza attıkları yüksek düzeyde stratejik işbirliği konseyinin bu kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi. PKK terörüne de değinen Erdoğan, "Orada ortak geleceğimizi tehdit eden PKK terörüne karşı başta Sayın Kardeşim (Maliki) olmak üzere Irak hükümetinden ve kuzeydeki yerel yönetimden gördüğümüz destek ve anlayışa da teşekkür ediyoruz" dedi. El Maliki de iki ülkenin yeni bir işbirliği dönemine hazır olduğunu söyledi. Erdoğan Maliki ile yediği öğle yemeğinin ardından Irak Parlamentosu Başkanı Dr. Mahmud El Meşhadani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştü. Akşam 21.15'te de Bağdat'tan ayrılarak Türkiye'ye geldi.