kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pekmezin tozu üretildi

Yeni Haber
İçerdiği vitamin ve minerallerle özellikle hamileler ve bebeklerin beslenmesinde önemli yer tutan pekmezin tozu Türkiye'de ilk kez Selçuk Üniversitesinde üretildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya, bölümde mevcut gıda ürünlerinin besleyici özellikleri, daha zengin içeriğe sahip ürünlerin üretilmesi gibi birçok konuda yoğun araştırmalar yapıldığını söyledi.

Yaptıkları araştırmaların yurt dışındaki birçok bilimsel dergide yayınlandığını, düzenlenen etkinliklerde bildiri olarak sunulduğunu ifade eden Karakaya, ''araştırmaların yanı sıra öğrenciler, pilot tesislerde yaptıkları üretimlerle iş hayatına en iyi şekilde hazırlanıyor. Pilot tesislerimiz bir fabrika gibi üretim yapıyor'' dedi.

Bu yıl sonuçlanan araştırmalardan birisinin de pekmez üzerine yaptıkları çalışma olduğunu dile getiren Karakaya, şunları kaydetti:

''Öğrencilerimizle birlikte yaklaşık 1 yıl süren araştırmanın sonucunda Türkiye'de ilk kez pekmez tozunu ürettik. Pekmez tozu, dünyada da üretilmiyor. Pekmezin tozunu üretmek gerçekten de hiç kolay olmadı.

Büyük çaba harcadık ancak başardık. Çalışma yurt dışında bile ilgi gördü. İçerdiği vitamin ve minerallerle özellikle hamileler ve bebeklerin beslenmesinde önemli yer tutan pekmezin tozunun üretilmesi birçok gıda ürününün zenginleştirilebileceği anlamına geliyor. Pekmezin sıvı olarak gıda ürünlerinde kullanımı zor ancak tozunun ürüne doğrudan işlenmesi daha kolay olacak.''

Pekmez tozunun özellikle bebek mamalarına, süte, pasta ve kurabiyelere, bisküvilere üretimde katılabileceğini dile getiren Karakaya, ''bu ürünlerin doğal vitamin ve mineral açısından daha zengin olacağı anlamına geliyor. Ayrıca tozunun taşınması ve tüketimi diğerine göre daha kolay olacak'' dedi.

Karakaya, pekmez tozunun firmalar tarafından üretilmeye başlanması halinde ülke ekonomisine önemli bir gelir sağlanacağını, yurt dışına ihraç edilebileceğini söyledi.

Pekmezin yararlarının sayılamayacak kadar çok olduğunu vurgulayan Karakaya, ''tozunun üretilmesi bu yüzden çok önemli. B vitaminleri ve demir açısından oldukça zengin olan pekmez yüksek enerji içeriği ile bebek ve çocuklar açısından çok önemli. Sindirimi kolay olduğu ve hemen enerjiye dönüştüğü için pekmez, sporcular için de çok öneriliyor'' diye konuştu.

(AA)