kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Saldırıda görevlilerimiz silahsızdı"

Yeni Haber
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İstanbul'da önceki gün yaşanan silahlı saldırı sırasında, Başkonsolosluk koruma görevlilerinin silah taşımadığını belirterek, ''Bir saldırı olduğunda bizim ilk yaptığımız şey Konsolosluğun kapılarını kilitlemek.

Buradaki amaç da hem konsoloslukta çalışanları korumak hem de aynı zamanda içeride vize başvurusu için bulunan Türkleri de korumak. Yüzlerce kişi olabilir içeride o anda'' dedi.

Ross Wilson, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Avrasya Enerji Diplomasisi Özel Temsilcisi Boyder Gray'ı kabulünün ardından, Başbakanlık Merkez Bina önünde bulunan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Boyner Gray'ın yaptığı açıklamanın ardından, bir ekleme yapmak istediğini bildiren Wilson, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, önceki gün İstanbul'da meydana gelen ve 3 polisin şehit olduğu saldırıyla ilgili olarak ABD yönetiminin başsağlığı mesajını Erdoğan'a ilettiklerini söyledi.

Wilson, ''Başbakan Erdoğan'a, aynı zamanda, hem bizim yabancı misyonumuzu burada sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmemiz için, hem diğer yabancı misyonların aynı şekilde verimli bir biçimde çalışabilmelerini sağladıkları için, bize bu tür bir korumayı bahşettikleri için ne kadar müteşekkir olduğumu ilettim. Gördüm ki, olası terör saldırılarına karşı iki ülkeyi korumak için işbirliği konusunda ikimiz de hemfikiriz'' dedi.

Wilson, gazetecilerin, ''Saldırı sırasında ABD'li güvenlik görevlilerinin neden müdahale etmediklerine yönelik kamuoyunda soru işaretleri var. Aynı zamanda yaralı polisin neden Başkonsolosluk'un kapısının içinden alınmadığı merak ediliyor'' sözleri üzerine, şunları kaydetti:

''Bizim Konsolosluğumuzdaki koruma görevlileri günün o saatinde silahlı değiller. Silahsız bulunuyorlar. Dışarıda vize başvurusu için bekleyen kişilerle ilgili yapabilecekleri bir şey varsa onu yapmaya çalışıyorlar. Onları düzene sokmaya çalışıyorlar. Görevleri bu. Ve bir saldırı olduğunda bizim ilk yaptığımız şey konsolosluğun kapılarını kilitlemek. Buradaki amaç da hem konsoloslukta çalışanları korumak hem de aynı zamanda içeride vize başvurusu için bulunan Türkleri de korumak. Yüzlerce kişi olabilir içeride o anda.

Orada görüntüde yer alan koruma görevlimiz, oradaki polise yardım etmeye çalıştı. Ortalık yatıştıktan ve yardım geldikten sonra da bu polisin olabildiğince yardımı alabildiğine hepimiz memnun olduk.

Tekrarlamak istiyorum. Bu kişilerin hayatını kaybetmesinden son derece üzüntü duyuyoruz ve büyük bir minnettarlık duyuyoruz Türk güvenlik güçlerine. Bizim ve diğer yabancı misyonların buradaki faaliyetlerini sürdürmeyi sağladıkları için.''

(AA)