kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargıtay'dan emsal karar

Yeni Haber
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, soyadı değişikliği ile ilgili emsal bir karara imza attı.

Yargıtay, verdiği kararda babanın açtığı dava sonrası soyadı değişen çocuğun, ergin olduktan sonra soyadı değişikliği davası açamayacağına karar verdi. Gerekçeli kararda, "Babanın açtığı aile soyadı değişikliğini içeren dava ile ergin olmayan çocuğun da soyadı değişmiş bulunduğundan o çocuk ergin olduktan sonra aynı konuda (aile soyadının değiştirilmesi istemli) dava açamaz" denildi.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Tavşanlı 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozdu. Davacı, açtığı dava ile, nüfus kütüğünde "Babur" olan soyadının "Babür" olarak değiştirilmesini istedi. Mahkeme de bu istemi yerinde bularak davacının istediği düzeltmenin yapılmasına karar verdi.

Dava Yargıtay'ın önüne gidince soyadı değişikliği ile ilgili emsal olacak ilginç bir karar çıktı. Dosya üzerinde yapılan incelemede, davacının babası Temur'un Kelkit Asliye Hukuk Mahkemesine açmış olduğu dava sonunda verilen kararla "Durmaz" olan soyadının, "Babur" olarak değiştirildiği, bu hüküm tarihinde ergin bulunmayan davacı İhsan'ın soyadının da "Babur" olarak düzeltildiğine dikkat çeken Yargıtay şu görüşleri dile getirdi:

"Babanın açtığı aile soyadı değişikliğini içeren dava ile ergin olmayan çocuğun da soyadı değişmiş bulunduğundan o çocuk ergin olduktan sonra aynı konuda (aile soyadının değiştirilmesi istemli) dava açamaz"

Yargıtay kararında mahkemenin davayı reddetmesi gerekirken kabul ederek davacının isteği yönünde karar verilmesinin doğru görülmediğini belirtti.

(ANKA)