kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Özkök darbe girişimini bildirmiş miydi?"

Yeni Haber
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Genelkurmay eski başkanı Özkök görev yaptığı dönemde, iddia edildiği gibi bazı kuvvet komutanları darbe girişiminde bulunmuşlarsa, bu durumu o tarihlerde Başbakan'a bildirmiş miydi?" diye sordu.

Ersin, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, 13 aydan beri devam eden Ergenekon soruşturmasının, genel olarak 2003-2004 yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bazı kuvvet komutanlarının, darbe girişiminde bulundukları iddialarına ve Emekli Oramiral Örnek'e ait olduğu ileri sürülen ancak Örnek'in kabul etmediği günlüklere dayandığını söyledi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün bazı gazetelere yaptığı açıklamalarda "eğer darbe girişimi olsaydı, askeri savcılar harekete geçirdi' diyerek iddiaları yalanladığını ancak daha sonra "darbe girişimi var da demem yok da demem' diyerek kafaları karıştırdığını belirten Ersin şunları söyledi:

"Darbe yapmak, demokrasilere ve insan haklarına karşı işlenen ağır bir suçtur. Yasalarımıza göre, suç işlendiğini veya işleneceğini öğrenen vatandaşlar ve özellikle kamu görevlileri, bunu ilgili makamlara bildirmekte yükümlüdür. Bilindiği gibi Genelkurmay Başkanları Başbakana bağlı kamu görevlileridir. Dolayısıyla Sayın Özkök, kendi döneminde bazı kuvvet komutanları darbe girişiminde bulunmuşlarsa, bunu hemen bağlı olduğu Başbakan'a bildirmesi gerekirdi. Bildirmemişse suç işlemiştir. Bildirdiği halde Başbakan söz konusu kuvvet komutanları hakkında gereğini yapmamışsa o zaman Başbakan suç işlemiştir."

Önergesinde, emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönemde iddia edildiği gibi bazı kuvvet komutanlarının darbe girişimlerini Başbakan'a bildirip bildirmediğini soran Ersin, "Sayın Özkök, iddia edilen darbe girişimlerini o tarihlerde Başbakan'a bildirdiyse, bununla ilgili neler yapılmıştır? Söz konusu kuvvet komutanları neden hemen görevden alınmamışlardır? İddia edilen darbe girişimleri hakkında, o tarihlerde istihbarat kurumlarından bilgi gelmiş miydi? Geldiyse hangi istihbarat kurumundan gelmişti?" sorularını yöneltti.

(ANKA)