kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tatilde sağır olmayın!

Yeni Haber
Yaz dönemi ile birlikte gürültüye maruz kalınan ortamların sayısı artıyor. ''Gürültü çöplüğüne dönen'' tatil beldelerinde dinlenme bir yana, kulak sağlığını koruma bile imkansızlaşıyor.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Başak, yaz aylarında yüksek sesli müzik yayını yapılan yerlerde uzak durulması gerektiğini belirterek, ''yüksek sesli kapalı ortamlarda dinlenen müzikle birlikte geçici işitme kayıpları ve gürültüye bağlı iç kulak tipi işitme kayıpları oluşabilir'' dedi.

Başak, yaz dönemi ile birlikte gürültüye maruz kalınan ortamların sayısının arttığını belirterek, ''gürültü çöplüğüne dönen'' tatil beldelerinde dinlenmenin bir yana, kulak sağlığını korumanın bile imkansızlaştığını söyledi.

Sadece tatil beldelerinde değil kent merkezlerinde, hatta köylerde bile yaz günleri hemen her akşam yüksek sesli ve tempolu elektronik müzikle yapılan düğünler nedeniyle işitmenin her an kayba uğrama riski taşıdığını dile getiren Başak, normal konuşma sesinin 60 desibel, fısıltının ise 30 desibel iken kapalı mekanlarda ses şiddetinin 120 desibele ulaştığını ifade etti. Başak, şöyle konuştu:

''Bir jetin çıkardığı sesin 150 desibel, bir tüfeğin çıkardığın sesin ise 140 desibel olduğu düşünürsek, özellikle kapalı mekanlarda yüksek sesli müzik dinlemenin kulak sağlığı açısından ne kadar riskli olduğunu daha rahat anlayabiliriz.

Yüksek sesli kapalı ortamlarda dinlenen müzikle birlikte geçici işitme kayıpları ve gürültüye bağlı iç kulak tipi işitme kayıpları oluşabilir. Bunların tedavisi gerçekten çok zor. Hastayı çok da büyük sıkıntılara sokabilir. İşitme sağlımız açısından, mümkün olduğunca yaz döneminde yükse sesle müzik yayını yapılan yerlerden uzak durmak ve bu yerlerde kalınan süreyi mümkün olduğunca azaltmak yapılacak en akıllıca işlemdir.''

Başak, kulak sağlığına zarar gelmemesi için kapalı mekanlarda ses şiddetinin ayarlanması ve riskli desibellere çıkılmaması gerektiğini vurgulayarak, ''ayrıca iş yerlerine desibel ölçer cihazlar konularak, aralıklarla müzik yayını yapılarak kulağın dinlendirilmesi sağlanabilir'' diye konuştu.

''GÜRÜLTÜDEN KONUŞAMIYORSANIZ RİSK ALTINDASINIZ''

Başak, bulunulan ortamdaki sesin kulak sağlığı açısından riskli olup olmadığının basit bir testle anlaşılabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Eğer bulunduğunuz ortamda, yanınızdaki kişilerle gürültü nedeniyle konuşamıyorsanız, kulağınız için bu ses şiddetinin zararlı düzeyde olduğunu kabul edebiliriz. Böyle bir sese maruz kaldıktan sonra yalnızca işitme kayıpları değil kulakta dolgunluk, çınlama ve baş dönmesi gibi yakınmalar da ortaya çıkabilir. Bu durumda ciddi bir iç kulak etkilenmesini olduğu söylenebilir.''

(AA)