kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

4 milyar YTL bankalarda kalacak, faiz % 18'e inecek!

RAHİM AK
Faiz yüzde 23'e dayanınca Hazine daha az borçlanarak piyasada para bırakmayı, bunun sonucunda bankaların elinde kalacak olan 4 milyar doların faizi % 18'e düşüreceğini umuyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
4 milyar YTL bankalarda kalacak, faiz % 18'e inecek!
Temmuz, ağustos aylarında toplam 42,4 milyar YTL iç borç ödemesi bulunan Hazine, itfasının yüzde 62'sini borçlanarak piyasanın sıkışmasını ve faizin yükselmesini önlemeyi amaçlıyor. Bu iki ay içinde piyasaya 36,3 milyar dolarlık para bırakacak olan Hazine, bunun yüzde 63'ü olan 22.8 milyar YTL borçlanacak. Hazine yetkililerinden edinilen bilgilere göre piyasada kalacak olan 13.5 milyar YTL'nin 4 milyar YTL'si bankaların elinde olacak. Geri kalan para ise bankaların müşterilerinin elinde olacak. Hazine, kredi talebi düştüğü için bankaların 4 milyar YTL'lik kaynağı yeniden bono piyasasına yatırım için kullanacağını planlıyor. Yetkililer böylece faizin yüzde 18'e kadar gerileyebileceğini belirtiyorlar. Gösterge bono faizleri yüzde 23'e dayandı noktadan dün bugün valörlü işlemlerde yüzde 21.66'ya kadar geriledi.

MEVDUAT FAİZİ % 19'A DÜŞER
Bankacılar ise paranın geri kalan kısmının bireysel ve kurumsal yatırımcılarda kalacağını belirterek bu paranın da mevduata yönlendirileceğini ve mevduat faizlerini de gerileyeceğini hesaplıyorlar. Nitekim bankalar son bir haftada bono faizinin de geri gelmesinin etkisiyle de mevduat faizlerini yüzde 20'ye çekmiş bulunuyorlar. Bankacılar yüklü iç borçlanmanın gerçekleşeceği ağustos ayı sonuna kadar özellikle ihale günleri faizin biraz yükselebileceğini ancak ağustos sonunda mevduat faizlerinin de yüzde 19'un altına gerileyeceğini ifade ediyor. Bono faizlerindeki iyileşme kendisini dövizde de gösteriyor. Dolar da global piyasalarda yine finans hisselerindeki çöküş ve yurtiçinde de Ergenekon operasyonu ile yükseldiği 1.25 YTL'den yeniden 1.22 YTL'ye inmiş bulunuyor. Borsa ise 1 Temmuz'dan bu yana 10 günde yüzde 7.1 yükselerek dün 35 bin 569 puandan kapandı. Dün İMKB, Dow Jones'un önceki gün yüzde 2 düşmesine ve Fransa, Hollanda ve İngiltere borsalarının yüzde 2'nin üzerindeki değer kayıplarına rağmen binde 8'lik bir kayıpla günü kapadı. Piyasanın bu direnci petrol fiyatlarının 145 dolardan 137 dolara gerilemesine bağlanıyor. Net petrol ithalatçısı Türkiye'nin en büyük problemi olarak görülen cari açığını azaltacak olan bu gelişmenin piyasa tarafından algılanan en büyük gösterge olduğu belirtiliyor.