kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
TÜRKİYE BİZİM İÇİN KİLİT ÜLKE .... Shell'in Türkiye'yi Çin, Malezya, Rusya, Hindistan, Endonezya ve Kore ile birlikte büyüme hedefi koyduğu ülkeler arasında gördüğünü söyleyen Spanoudis, "Avrupa'da büyüme düşüyor. Doğuya kayma söz konusu ve biz Türkiye'yi kilit ülke olarak görüyoruz" dedi.

'Benzin tüketimindeki düşüşte umarım kaçak satışların payı yoktur'

Shell & Turcas CEO'su Spanoudis, Türkiye'de fiyatlar ve LPG'nin sübvansiyonunun talebi düşürdüğünü belirtti ve ekledi: "Umarım kaçak akaryakıtın payı yoktur"..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Benzin tüketimindeki düşüşte umarım kaçak satışların payı yoktur'
Shell & Turcas Petrol A.Ş'nin (STAŞ) CEO'su George Spanoudis, Türkiye'de akaryakıt tüketiminin yavaşlamasında fiyatların payı olduğunu belirterek "Umarım düşüşte kaçağın payı yoktur" diye konuştu. Yaklaşık iki yıl önce Shell ve Turcas'ın akaryakıt dağıtım faaliyetleri için oluşturduğu ortak girişimle ortaya çıkan Shel & Turcas'ın CEO'su Spanoudis, birleşme sonrası sonuçları dün bir sohbet toplantısıyla değerlendirdi. Spanoudis, ulusal marker sistemine geçilmesinden bu yana Türkiye'de büyüme rakamlarıyla akaryakıt satış rakamlarının ilk defa 2008'in birinci çeyreğinde paralel artış göstermemesini şöyle değerlendirdi:

NET CEVABIM YOK AMA...
"Net bir cevap veremiyorum. Makro ekonomik nedenler de var. Benzin satışlarında küresel bir yavaşlama var. Fakat bazı olumsuzluklara rağmen piyasada felaket yaşanmıyor. Türkiye'de akaryakıt çok pahalı. LPG'nin (otogaz) devlet tarafından sübvanse edilmesi de bir etken. Kaçakçılığın bu paralelliğin bozulmasında umarım önemli payı yoktur. Ekonomik sebeplerin yanı sıra bazı dikkat çekici noktalar da var. Biri 10 numara yağ, diğeri de otogaz. Otogaz devlet tarafından sübvanse ediliyor. 10 numara yağ pazardaki dengeyi bozmanın yanı sıra emniyet açısından da tehlikeli. Hükümetin burada devreye girerek bazı tedbirler alması gayet iyi bir şey." Spanoudis, "Birçok sektörde çok sayıda birleşme ve satın alma oldu. Ancak yüzde 70'i vaadedilen başarıyı sağlayamadı. Tek bir kurum kültürü oluşturmak zordur. Shell ve Turcas birleşmesi başarılı oldu, bunu Fransa'da ders olarak anlattık" dedi. Dört ay önce, Fransa'da birleşme ve satın alma alanında faaliyet gösteren 40 üst düzey yöneticinin katıldığı bir toplantıda oluşturdukları modeli anlattıklarını söyleyen Spanoudis, "Bu örnek bir model. Türkiye'de Türkler tarafından gerçekleştirildi. Bu modelden dünya yararlanmalı. Modelimizi dünyaya ihrac etmek istiyorum" dedi. Shell'in yüzde 70 hisseye sahip olduğu ortak girişimin kuruluşundan bu yana 263 milyon dolar yatırım yapıldığını ve bu yılki yatırım tutarlarının 140 milyon dolar olduğunu belirten Spanoudis, bin 214 istasyona, 394 bin metre küp depolama kapasiteli 10 terminale ve 5 milyon müşteriye ulaştıklarını bildirdi.

DENGE BOZULUYOR
Ortak girişim oluşturulduğunda ilk iki yıl için ortaya konulan hedeflerin aşıldığını söyleyen Spanoudis, "Perakende müşteri tabanımızı genişletmek istiyoruz" dedi.