kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cumhurbaşkanı Gül, Köşk’e 11.35’te gelen Özkök’ü yaklaşık 2 saat öğle yemeğinde ağırladı. Yemekte zeytinyağlı dolma, patatese sarılı lagos, roka salatası, tart, Türk kahvesi ve şarap ikram edildi.

Darbe planları hiç konuşulmadı

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Gül, 2004'teki darbe planı iddiaları için "Ne vardır, ne yoktur derim" diyen Özkök'e "Darbe planı var mıydı" diye sormadı...
İLİŞKİLİ HABERLER
Darbe planları hiç konuşulmadı
Türkiye 2004 yılına ait darbe planları ile ilgili Ergenekon Operasyonu'nun iddianamesini beklerken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün bu planlara destek vermediği için devre dışı bırakılmasının düşünüldüğü iddia edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ü ağırladı. Gül, 2 saati aşan yemekte Özkök'e, "Darbe planı var mıydı" sorusunu özellikle yöneltmedi. Özkök ise Ergenekon davasında şahitlik yapıp yapmayacağı sorusuna, "Kasaptaki ete soğan doğranmaz" yanıtını verdi. Akil adamların devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Özkök, Gül'den de halkı birinci ağızdan bilgilendirmesini istedi ve "Bunu en iyi siz yaparsınız" dedi. Ergenekon operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamalarda "üzüntülü ve endişeli" olduğunu söyleyen Özkök, Cumhurbaşkanı Gül ile dün yediği öğle yemeğinde bir ufuk turu yaptı. Gül, farklı kesimlerle yaptığı görüşmeler konusunda bilgi verirken, son siyasi gelişmelere yönelik olarak, "Tartışma yürütürken usul, adap ve seviyeye özen göstermek, sertliklerden kaçınmak gerekir" dedi. Özkök de "Akil adam konumundaki kişilerle istişare önemli, halkı bilgilendirmek önemli. Her alanda, her anlamda birinci elden geniş ve daha fazla bilgi vermek daha yararlı. Bunu da en iyi siz yaparsınız" dedi. 2004'teki darbe planlarına yönelik "Ne vardır, ne yoktur derim" diyen Özkök, Çankaya Köşkü'nden sonra torunu Beren Özkök'ü sevmeye gitti, ardından da İzmir'e hareket etti. Özkök, torununu sevdikten sonra, Gül ile "akil adam" çağrısını ele aldıklarını belirterek, şöyle dedi:

'ETE SOĞAN DOĞRAMAM'
"Memleketimizin durumu hakkında şöyle bir ufuk turu yaptık. Daha ziyade gazetede yer alan önerimle ilgili oldu. Bunun dışında Cumhurbaşkanımız, benim önerimin dışında, kendi yaptığı temaslar hakkında bana bilgi lütfettiler." Özkök, görüşmede Ergenekon soruşturmasını 'ufuk turu kapsamında' değindiklerini ancak detaya girmedikleri kaydetti. Bir gazetecinin, "Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusunu ise Özkök, "Onu söyledim, ben kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır" dedi.

'BEN ÂKİL DEĞİLİM'
Özkök, "Ben âkil adam değilim. Ben fikir ve gözlemlerime dayanan bazı düşüncelerimi arz ettim. Takdir zatı devletlerinindir. Eğer faydalı olabildim ise ulusuma bir şey yapabildim ise ben bundan övünç ve sevinç duyarım" derken Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini de ele aldıklarını söyledi. "Âkil adam kimdir" sorusuna ise emekli general, "tecrübeli bilim adamları, akademisyenler, çeşitli meslek dallarında kendini kanıtlamış kişiler olabileceği" yanıtını verdi. Özkök, böyle kişilerin sürece katkısı olabileceğini de Cumhurbaşkanı'na ilettiğini belirterek, "Spesifik olarak 'Şu kişi akildir, bu kişi değildir'... Böyle bir ayrım yok" diye konuştu.