kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin, 'Karbonu azaltmak için hazır değilim' dedi

G8 küresel karbon emisyonunu yüzde 50 düşürme kararı aldı ancak Çin ve Hindistan, "Gelişmekte olan ülkeyiz" diyerek direniyor..
Dünyanın en büyük sanayileşmiş ülkelerini temsil eden G8, Japonya'da yaptığı toplantıda küresel karbon emisyonunu 2050'ye kadar yüzde 50 oranında azaltmak için aralarında anlaştı. G8 Zirvesi'nin en önemli noktası ise daha önce küresel karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyen ve bunun için ülkelere kotalar getiren Kyoto Protokolünü imzalamayan ABD'nin yeni hedefe katılacağını açıklaması oldu. G8 liderleri, yaptıkları çağrıda Hindistan ve Çin'in de söz konusu hedefe katılmalarını istediler.

ÇİN'DEN YANIT YOK
Ancak Çin ve Hindistan'dan olumlu bir yanıt gelmedi. İki ülke yaptıkları açıklamalarda ekonomilerinin gelişmekte olan ülke safhasında olduğunu ve henüz bu tür bir yükü üstlenmeye hazır olmadıklarını bildirdiler. ABD ile Çin, küresel ısınmanın başlıca nedeni olan karbon emisyonu üretiminin hemen hemen yarısını gerçekleştiriyorlar. Hindistan ise sanayi üretimi bakımından gelişmekte olan ülkeleri yakalamaya çalışırken, çevre duyarlılığını geri planda tutuyor. Hindistan'da küresel karbon salınımının yüzde 8'ini gerçekleştiriyor. Uzmanlar ise özellikle Çin'in sahip olduğu ekonomik güç bakımından, kendisine gelişmekte olan ülke muamelesi yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Kyoto Protokolü'nü imzalamayı hiçbir zaman kabul etmemiş ABD'ye de şüpheyle yaklaşılıyor. Financial Times köşeyazarı Martin Wolf'un değerlendirmesi bu noktada ön plana çıktı. Wolf, şunları yazdı: "G-8 liderleri büyük bir adım attıklarını iddia ediyor. Bu saçma. Henüz özellikle gelişmekte olan ülkelerle gerekli anlaşmaları yapmış değiller. Sadece kendi aralarında ilk adımı attılar. Kendi ülkelerinde karbon salımlarını 2050'ye kadar yüzde 75 ila 90 azaltmaya yönelik politikaları da belirlemiş değiller. Bu, insanlık tarihinin en karmaşık sorunu. Çözüm için ortak çaba gerekiyor. Yapılması gereken en iyi şey, denemektir. Biz yapmazsak kim yapacak? Şimdi yapmazsak ne zaman yapacağız?"