kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kırım Kongolu annenin bebeği tehlikede

Yeni Haber
Gazi Üniversitesi Hastanesi'ne kene ısırığı nedeniyle gelen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisiyle tedavi altına alınan 9 aylık hamile anne Cumartesi günü bebeğini dünyaya getirdi. Bebeğin kan değerleri normal, ancak henüz tehlikeli dönemde olduğu belirtildi.

Gazi Üniversitesi Hastanesi'ne yaklaşık 1 hafta önce kene ısırığı nedeniyle Tokat'tan getirilen 22 yaşındaki, 9 aylık hamile annede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne rastlandı. Enfeksiyon Hastalıkları bölümünde tedavi altına alınan anne, izole edilmiş odasında cumartesi günü bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Bebeğin kan değerlerinin normal olduğu ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının görülmediği bildirildi.

DURUMLARI İYİ; ANCAK RİSKLİ DÖNEM DEVAM EDİYOR

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdevs Aktaş, ANKA'ya yaptığı açıklamada, annede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin olduğunu doğruladı. Prof. Dr. Aktaş, 6 gün önce dünyaya gelen bebeğin kan değerlerinin normal olduğunu ve ilk gönderilen kanda Kırım Kongo çıkmadığını söyleyerek "Ancak Kırım Kongo yok demek için erken. Şu anda bebek, çocuk enfeksiyonu bölümünde takip ediliyor" dedi. Annenin durumunun da iyiye gittiğini ifade eden Prof. Dr. Aktaş, "Annenin de bulguları düzelmeye başladı. Kanaması yok" dedi. Prof. Dr. Aktaş, şu anda bebeğini emziremeyen annenin, sütünün kesilmemesi içinse sağılma yöntemiyle süt aldıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Firdevs Aktaş şunları söyledi:

"Anne endemik bölgeden, Tokat'tan kene ısırması nedeniyle geldi. Anne devamlı kırsalda yaşıyor ve sürekli kene teması var. Bize geldiğinde 36 haftalık gebeydi. Doğumu da yakındı. Ayrıca düşük tehdidinde olduğu için de takip ediliyordu. Yattığı süre içinde, bulunduğu odada doğum yaptı. Normal doğum tercih edildi. Çünkü kanama olasılığı daha düşük. Devamlı takviye yapıldı, trombosit desteği verildi. Şimdi ise enfeksiyon hastalıklarında izlemeye devam ediyoruz. Durumu iyi. Bulguları düzelmeye başladı. Kanaması yok. Bebeğin de aynı şekilde durumu iyi, ancak hem anne hem de bebek riskli dönemden çıkmış değil. Bebek için de Kırım Kongo yok demek için henüz erken."

ANKA