kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Türk Telekom yine tekel olacak!

Ortalık toz duman. Siyasette gerilim tırmanıyor. Vatandaşın kafası karıştıkça karışıyor. Böylesine karışık bir ortamda "Yeni Elektronik Haberleşme Yasa" tasarısı Meclis'in gündemine geldi.
Merak bu ya, tasarıyı takibe aldım. Özellikle şehiriçi telefon görüşmeleri yasa çıkarsa ucuzlayabilir mi? diye dönüp baktım.
Hayal kırıklığına uğradım.
İddia ediyorum.
Bu tasarı bu haliyle çıkarsa kimseye bir fayda sağlamayacak. Bugün 18 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış telekomünikasyon sektörü çağ atlamak yerine bu yasayla birlikte rekabette geri kalacak.
Çünkü bu tasarı, numarayı "kıt kaynak" sayıyor. O yüzden hepimizin çok para ödediği şehiriçi telefon görüşmelerinde değişen bir şey olmayacak! Türk Telekom yine "tekel" olmaya devam edecek. Pazara girmek isteyen yeni işletmeci numara veremeyecek!
Sonuçta Türkiye, 10 milyar numarasıyla numara bolluğu yaşayan bir ülke!
Böylesine bir bollukta bir tek Türk Telekom'un numara verme yetkisi olacak, yeni işletmeciler ise yine bakacak!..
Diyeceksiniz ki; "O halde bu yasa niye çıkıyor?"
Çok basit.
Ulaştırma Bakanlığı ile Telekomünikasyon Kurumu, AB Komisyonu'nun 2002 direktiflerine uygun olmak için bu tasarı üzerinde 2005'ten bu yana çalışıyor. Üstelik sektörün rekabete açılmasını savunuyor. O yüzden ilk taslakta özel işletmelerin de numara vermesini istediler. Numarayı kıt kaynak olmaktan çıkardılar. Gelin görün ki, Meclis'te alt komisyonlarda birileri çalıştı. İşler karıştı.
Bu karışıklığı anlatmak bize düşer.