kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancı sermayede deniz bitiyor

Yeni Haber
Küresel ekonomideki olumsuz konjonktür ve Türkiye'de tırmanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın yanı sıra, özelleştirme portföyünün boşalması ve şirket evlilikleri potansiyelinin sonuna gelinmesinin de etkisiyle yabancı sermaye girişleri yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemindekinin neredeyse yarısı düzeyinde kaldı.

Petrol fiyatlarındaki hızlı artışların da etkisiyle hızla büyüyen cari işlemler açığının finansmanında önemli işlev gören yabancı sermaye girişlerindeki azalmanın yılın tümünde daha yüksek boyutlara erişmesinin, bu yıl makro hedeflerde önemli sapmalara yol açabileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası verilerinden yapılan belirlemeye göre, Ocak-Mayıs döneminde çeşitli sektörlere yönelik olarak gerçekleşen fiili yabancı sermaye girişleri geçen yılın eş dönemine göre yüzde 47.9 azalarak 5 milyar 8 milyon dolara geriledi. Bu dönemde 8 milyon dolarlık da yabancı sermaye çıkışı yaşanırken, net doğrudan yabancı sermaye yatırımı 5 milyar dolar oldu.

İlk beş ayda yabancıların gayri menkul alımları dolayısıyla getirdiği dövizler yüzde 15.5 azalarak 1 milyar 23 milyon, firmaların yabancı ortaklarından net kredi kullanımı yüzde 89.8 azalarak 30 milyon dolara geriledi. Böylece ilk dört aydaki toplam net giriş 6 milyar 53 milyon dolarla geçen yılın eş dönemindekinin yüzde 45.5 altında kaldı.

Geçen yılın aynı döneminde toplam net 11 milyar 107 milyon dolarlık giriş kaydedilmişti. Söz konusu tutar geçen yılın tümünde ise 22 milyar 29 milyon dolara ulaşmıştı.

BÜYÜK BÖLÜMÜ HİZMETLERE

Yılın ilk dört ayında kaydedilen 5 milyar 8 milyon dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımının 2 milyar 835 milyon doları bankacılık ve mali kuruluşlar olmak üzere toplam 3 milyar 788 milyon dolarlık bölümü hizmetler sektörüne geldi. İmalat sanayine 938 milyon dolarlık giriş kaydedilen bu dönemde elektrik, gaz ve su sektörüne 166 milyon, madencilik ve taşocakçılığına 86 milyon, tarıma ise 30 milyon dolar tutarında doğrudan yabancı sermaye girişi yaşandı.

2.9 MİLYAR DOLARI AVRUPA SERMAYESİ

Ocak-Mayıs döneminde fiili giriş yapan yabancı sermayenin 2 milyar 983 milyon dolarlık bölümünün Avrupa ülkelerine ait olduğu belirlendi. Bunun da en büyük bölümünü 992 milyon dolarlık Hollanda, 613 milyon dolarlık İspanyol ve 399 milyon dolarlık Fransız sermayesi oluşturdu.

Körfez ülkelerinden 1 milyar 567 milyon dolarlık sermaye girişi kaydedilen bu dönemde, Asya ülkelerinden gelen toplam sermaye 1 milyar 801 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde Amerika ülkelerinden 232 milyon, Afrika ülkelerinden 82 milyon dolarlık sermaye geldi.


AA