kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan Irak'ta

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'ta temaslarda bulunuyor.

*BAŞBAKAN ERDOĞAN IRAK'TA- GALERİ...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK'yı yok etmek Türkiye ve Irak'ın "en önemli, en ciddi işlerinden biri" olduğunu söyledi.Erdoğan, Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyaret çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştü.

Görüşmede terör örgütü PKK konusunu gündeme getiren Erdoğan, "PKK'yı yok etmek, iki ülkenin en önemli, en ciddi işlerinden biridir. Bu örgütün gündemden düşmesi, her iki ülkenin lehinedir, çıkarınadır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu, gecikmiş bir ziyarettir. Bundan ötürü üzüntü duyuyoruz. Bizler komşu ülkeyiz, bundan öte kardeşiz" dedi.

Erdoğan, Irak halkının 2003 yılından bu yana yaşadığı sıkıntılara dikkati çekerek, "Bu acıların sona ermesini temenni ediyoruz. Irak'ın istikrara kavuşması için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmak için çalışmaya hazırız" ifadesini kullandı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki de görüşmede Başbakan Erdoğan'a, ülkesini 18 yıl aradan sonra bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanının ziyaret etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen Stratejik İlişkiler Yüksek Konseyinin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Anlaşma uyarınca, başbakanlar yılda bir kez, ilgili bakanlar yılda 3 kez, teknik heyetler ise yılda 4 kez bir araya gelecek.Anlaşmada, Iraklı subayların ve öğretmenlerin Türkiye'de eğitim görmesine ilişkin hususlar bulunuyor.Anlaşma somut projelerden çok, bu projelerin daha kolay ortaya çıkmasını sağlayacak bir mekanizmanın oturtulmasını amaçlıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak ziyaretinin gerek iki ülke arası ilişkiler gerekse bölgedeki gelişmeler bakımından tarihi bir önem taşıdığını bildirdi.

Erdoğan, Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyaret çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak
basın toplantısında konuştu.Başbakan Erdoğan, 18 yıl aradan sonra geldiği Irak'ta gösterilen ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz. En güzel ifadesini bu sözde bulan Bağdat gibi kadim bir medeniyet şehrinde siz kardeşlerimle beraber olmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.

"Bu ziyaretim gerek iki ülke arası ilişkiler gerekse bölgedeki gelişmeler bakımından tarihi bir önem taşıyor" diye konuşan Erdoğan, 18
yıl aradan sonra dost ve kardeş Irak'a gelen ilk Türk başbakanı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, ziyaretlere bu kadar uzun bir ara verilmiş
olmasından dolayı ise derin üzüntü hissettiğini kaydetti.

Erdoğan, bundan sonra iki kardeş ülke ve halk arasında ziyaretlere böylesine uzun ara verilen bir dönemin bir daha olmayacağından emin
olduğunu söyleyerek, bugün birlikte kuruluşuna imza attıkları yüksek düzeyde stratejik işbirliği konseyinin bu kararlılığın bir göstergesi
olduğunu bildirdi.

İki ülkenin yılda bir kez başbakanlar, üç kez de bakanlar düzeyinde bir araya geleceğini belirten Erdoğan, Maliki ile birlikte yüksek düzeyli
stratejik işbirliği konseyinin ilk toplantısına eşbaşkanlık yaptıklarını hatırlattı.Irak Başbakanı El Maliki de, Irak ve Türkiye'nin yeni bir işbirliği dönemine hazır olduğunu söyledi. Maliki, iki ülkenin, terörizmle mücadelede kazanımlar sağlamakta olduğunu da belirtti.