kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saldırı dünya basınında

Yeni Haber
İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu önünde dün gerçekleştirilen terörist saldırı dünya basınında yankılandı.

Yabancı gazeteler dünkü saldırıyı özetle şöyle değerlendirdi:

TELEGRAPH: Son yıllarda Türkiye, Kürt ayrılıkçılar ve İslamcı militanlar dahil olmak üzere bir çok farklı grup tarafından hedef alındı. Hiç kimse saldırı için sorumluluk üstlenmedi. Bununla beraber, son yıllarda şehirde birçok bombalı saldırı ve baskın yapan İslami militanlar üzerinde şüpheler yoğunlaştı.

LOS ANGELES TIMES: İkisi de NATO üyesi olan ABD ve Türkiye yakın müteffikler, ancak son kamuoyu yoklamaları Türklerin büyük bir çoğunluğunun Bush yönetiminin bölgesel politikalarından hoşlanmadığını ortaya koydu. Irak savaşı Türkiye'de Amerikan karşıtı düşünceleri artırdı. Ülke küçük ancak öldürücü güce sahip İslami hareketlerin saldırılarına bir kaç kez daha sahne olmuştu. Türkiye'de şiddetle bağlantılı diğer gruplar, Kürt isyankarlar ve gevşek biçimde örgütlenen sağ kanat milliyetçiler.

WASHINGTON TIMES: Hiç bir grup saldırı için sorumluluk üstlenmemiş olmasına rağmen, polisin öldürülen saldırganlardan üçünün Afganistan'a seyahat etmiş olduğunu söylemesiyle El-Kaide bağlantısı spekülasyonları yapılıyor. Saldırganlardan üçü, Türkiye'nin çoğunluğu muhafazakar ve Kürt olan doğu illerinden geliyorlar.

WASHINGTON POST: Saldırı, El-Kaide'nin, iki sinagogun bombalanmasından 5 gün sonra, İngiliz Konsolosluğu ve İngiliz HSBC Bankası önünde patlattığı bombaların ardından, 2003 yılından bu yana diplomatik bir hedefe sahip ilk saldırı oldu. Bu saldırılarda 60'dan fazla sayıda insan ölmüştü. Türkler, son dönemde gerçekleşen, ülkenin İslami eğilimli hükümetini devirmek için komplo yapmakla suçlanan iki eski general de dahil olmak üzere 21 kişinin tutuklanmasından dolayı rahatsız. Yetkililer iddia edilen komplonun bazı ayrıntılarını ortaya çıkarttılar, ancak iktidara yakın gazeteler ordu müdahalesine bahane olması için kanlı saldırıların planlandığını iddia ettiler.

GUARDIAN: En son gerçekleşen olay Türkiye'de iç politik istikrarsızlık dönemine rastladı. Olay, geçen Salı günü Savcılığın, laik ultra-milliyetçiler tarafından muhafazakâr AKP hükümetini devirmek iddiasıyla için 20 kişiyi tutuklamaları, -iddiaya göre- davanın da bu hafta başlayacağı bir döneme denk geldi. Ayrıca üç Alman dağcı da aynı gün kaçırıldı.

AVRUPA İSTANBUL'DAKİ SALDIRIYI KINIYOR

Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Grubu Başkanı Joseph Daul, İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğuna karşı girişilen ve 6 kişinin hayatına mal olan saldırıyı şiddetle kınadı. Daul, mesajında kurbanların ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diledi.

AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ise yayınladığı mesajda üç polis memurunun ölümüne neden olan İstanbul'daki saldırıyı şiddetle kınarken, bu saldırının uluslararası terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olunması gerektiğini hatırlattığının altını çizdi.

(ANKA)