kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Okkır'ın İTÜ-KOSGEB yolculuğu!

Paranın izini takip eden bir gazeteci olarak Kuddusi Okkır'ı hiç tanımadım!.. İşadamı olduğunu TV ekranlarına yansıyan haberler kanalıyla öğrendim. TV ekranlarındaki görüntülerini görünce içim titredi, ürktüm. Gözleri kaymış, bir deri bir kemik kalmıştı. İşkenceden çıkmış gibiydi, O an insanlığımdan utandım...
Okkır'ın insanca yaşam hakkı yok edilmiş! Suçlu mu, suçsuz mu? Bir yıldır niye hapiste tutuluyor? Hangi suçu işlemiş? Ortada henüz iddianame olmadığı için bir şey söyleyemiyorum. Bildiğim, bir yıl önce hapise girmiş, hastalanmış, kimse dönüp yüzüne bile bakmamış. Okkır'ın son görüntüleri açlıktan ölüme terk edilmiş Afrikalılar gibiydi. Karısı, yaşayan ölü olarak Okkır'ı aldıktan 4 gün sonra da öldü.
Allah rahmet eylesin!..
Yaşam hepimizin hakkı! Ölenin arkasından konuşulmaz. Ailesine başsağlığı diliyoruz. Fakat yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide, yığınla soru işareti bırakıp giden Okkır ile ilgili bazı bilgileri de işimiz gereği aktarma gereği duyuyoruz.
Yıl; 1998.
Yer; İstanbul Teknik Üniversitesi içindeki İTÜ-KOSGEB.
Burada genç girişimciler, proje geliştirmek isteyen şirketler faaliyet gösteriyor. Çoğu yeni bir icat peşinde. Tıpkı Amerikan filmlerinde olduğu gibi mübarek yerde sanayi casusları(!) kapışıyor! Böylesine heyecanın doruk noktasında olduğu bu yerde faaliyet gösteren şirketlerden birisi de Kuddusi Okkır'a ait. Araç takip sistemleriyle ilgili proje geliştiriyor!..
İTÜ-KOSGEB deyip geçmeyin!
O yıllarda İTÜ-KOSGEB'de özellikle savunma sanayisi odaklı 'nano teknoloji' konusunda çalışmalar yapılıyor. Hatta nano teknoloji ile Türk Ordusu'na tanklar için zırh yapma konusunda özel proje geliştiriyor.
Okkır, 1998'de iş yapmaya başladığı İTÜ-KOSGEB'i 2005'te bırakmak zorunda kalıyor. Nedendir bilinmez büyük projelere bir türlü imza atamıyor. Borçlarını ödeyemiyor. İTÜ-KOSGEB yönetimi ne yapsın? Borcunu ödeyemediği için buraya yatırdığı teminatı borçlarına karşılık alıyor. İrat kaydediyor. Okkır'ın İTÜ-KOSGEB yolculuğu da böylece bitiyor.
7 yıllık teknoloji yolcuğu derin(!) derin(!) gidiyor? Bu derin defter açılacak.