kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Arınç: Baykal'ın 'Ergenekon'un avukatıyım' sözü cinnet hali

Yeni Haber
Eski TBMM Başkanı, AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Başbakan Ergenekon'un savcısıysa, ben de avukatıyım" şeklindeki sözlerini "aymazlık ve cinnet geçirme hali" olarak değerlendirdi.

Arınç, "Umarım sayın Baykal'ın mecazi anlamda söylediği bir sözdür. Ama onu her zaman takip edecek, kolay kolay silinmeyecek ve affedilmeyecek, üzerinde bir yafta olarak kalacaktır. Susurluk için siyaset bağlantısı ortaya çıkarılmalı diyen bir insanın "Ergenekon'un avukatıyım' demesi büyük bir ayıp olarak kalacak" dedi.

AKP'nin önde gelen isimlerinden eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün Ergenekon soruşturması ve AKP'ye kapatma davası ile ilgili sorularını yanıtladı. Arınç, Ergenekon soruşturması iddianamesinin henüz hazırlanamamış olmasının sorulması üzerine şunlar söyledi:

"Normal veya anormal değil. Çünkü bu operasyon 1 yıl önce başladı. Bazıları kafa karıştırmak için AKP'nin kapatılma davasından sonra başladı diyor. Ümraniye'deki bir operasyondan sonra alınan istihbaratları değerlendirmek suretiyle bu noktaya getirilmiş bir operasyondur. İddianamenin cuma gününe kadar çıkacağını sanıyorum. Soruşturmadan hukuki bir sonuç, doyurucu bir karar bekliyorum. Çok iyi bir yargılama, karar ve hukuki bir sonuç bekliyorum. Hilmi Özkök'ün son açıklamalarını önemli buluyorum. Çok şey anlatıyor.

Gazetelerde yazılan, çizilenlerden hareket ederek söylüyorum. Bunlar iddianamede delillerle desteklenecekse bu operasyon önemli. Türkiye bir hukuk devleti olacaksa bu operasyon kamuyu rahatlatır. 1 yıldır gözaltında tutuluyorlar diyen varsa, 1 yıldır gözaltında olan yok. Tutuklamalar var. Onlar da mahkemenin kararı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve başka isimlerin de tanık olarak dinleneceğini düşünüyorum."

"BÜYÜK BİR AYIP OLARAK KALACAK"

CHP Genel Başkanı Baykal'ın "Başbakan Ergenekon'un savcısıysa, ben de avukatıyım" şeklindeki sözlerinin, bir siyasetçi için çok yanlış bir hareket olduğunu ifade eden Arınç şöyle konuştu:

"Hiçbir zaman çetelerle, mafya örgütleriyle karanlık ilişkilerde bulunduğu iddia edilen olaylara karşı ben bunun avukatıyım dememek lazım. Bu, Sayın Baykal'ın zaman zaman ifade ettiği gibi çok büyük bir aymazlıktır. Türkiye geçmişte de çok büyük cunta olaylarıyla karşılaştı. Pek çok hücre operasyonları yapıldı. Sivil asker karışımı pek çok oluşumlar ortaya çıktı. Bunların yargılanmalarını gördük. Gladyo ve gerilla iddiaları oldu. Hatta kontgerilla iddialarının ortaya çıkması için 1999'da Sayın Baykal ve arkadaşları SHP döneminde meclis araştırma önergesi verdiler. Bu araştırma önergesinde ifade ettikleri cümleler çantamın içerisinde. O gün onları söyleyen Baykal'ın bugün "Ben Ergenekon'un avukatıyım' demesini çok yadırgıyorum, çok yanlış buluyorum ve adeta cinnet geçirme hali olarak görüyorum. Umarım sayın Baykal'ın mecazi anlamda söylediği bir sözdür. Ama onu her zaman takip edecek, kolay kolay silinmeyecek ve affedilmeyecek üzerinde bir yafta olarak kalacaktır. Susurluk için siyaset bağlantısı ortaya çıkarılmalı diyen bir insanın "Ergenekon'un avukatıyım' demesi büyük bir ayıp olarak kalacak."

"HUKUK ÇILDIRMAMIŞSA AK PARTİ KAPATILMAZ"

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün kapatma davasına yönelik, "Bu dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın kıyamet kopar" şeklindeki sözlerini de değerlendiren Arınç, "Bu sözler işe sansasyon karıştırmaktır. Böyle bir açıklama yapmaması lazımdı. Maksadını aşmış. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile 1.5 saat sınır ötesi harekatı görüşmelerini anlayamadık. Herhalde askerle iyi ilişkileri var" dedi.

Arınç, parti olarak davadan çıkacak sonuçtan emin olduklarını belirterek, "Mahkemeden HAKPAR davasının gerekçesine uygun bir karar vermesini beklemek bizim hakkımızdır. Hukuk çıldırmamışsa, böyle bir iddianameyle parti kapatmak mümkün olmaz diye düşünüyoruz. Kendimize güveniyoruz. Bir başka partinin yaptığı gibi erteleme istemedik, kendimizden eminiz" diye konuştu.

(ANKA)