kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sambanın anavatanı Rio de Janerio

27.06.2008
400 yaşından fazla bir geçmişe sahip olmasına rağmen Rio, oldukça modern bir şehirdir. Yaklaşık 1200 km2'lik bir alanı kaplar ve Brezilya'nın en hızlı büyüyen ve en kalabalık şehirlerinden biridir. 10 milyondan fazla sakini ( 6 milyonu şehir içi, 4 milyonu çevresinde ) Rio'yu Brezilya'nın en büyük ikinci kenti yapmaktadır. Rio'nun nüfus yoğunluğu dünyada en yüksek olanlardan biridir. Rio'nun nüfus yoğunluğu, geçmişinin bir yansımasıdır. Afrikalı, Avrupalı ve Güney Amerikalı Yerlisi gibi değişik grupların, koloniler zamanından bugüne yaptıkları evliliklerle bugünkü halini almıştır.

Rio'nun en önemli kültürel olayı şüphesiz her Şubat sonu veya Mart başı düzenlenen karnavaldır. Dünyanın her yerinden birçok insanı cezbeder ve yüzbinlerce insan Rio' nun bu şatafatlı eğlencesine katılır. Karnavalın kaynağı, 15.yy' da doğuda Portekiz' deki eğlence geleneğidir.



19.yy ortalarında Rio sosyetesinde maskeli balolar popüler oldu; ama yoksul halk da kendini dışlamadı ve kendi gruplarıyla geçiş törenleri yaptılar. Samba okulları karnavalda birinci gelmek için yarışırlar. Bu amaçlı kurulan arena 90.000 kişi kapasiteli. yarışmalarda jüri müzik, elbise, hikaye, şarkı, ritim ve dans olarak hepsinden puan vermek durumundadır. Biletleri yerel seyahat acentası Riotur' dan yada Banco do Brasil' den temin etmek mümkündür. Rezervasyonlu katılım şiddetle tavsiye edilir.