kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Phoenix, Mars toprağını analiz ediyor

Yeni Haber
NASA'nın 6 haftadır Mars'ta canlı organizma araştırmalarını sürdüren Phoenix uzay aracı, ikinci tur toprak numunesi analizine başladı.

Amerikan uzay ajansı NASA'dan yapılan açıklamada, Phoenix'in ıslak kimya analizi için robot koluyla ikinci kez toprak numunesi aldığı belirtilerek, yeni numuneden alınacak sonuçların, aracın ıslak kimya laboratuvarında iki hafta önce yaptığı ilk analizin sonuçlarıyla önümüzdeki günlerde karşılaştırılacağı kaydedildi.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Mars toprağında ilk kimyasal analizinde organik madde izine rastlamayan Phoenix uzay aracının ikinci kimyasal analizinin son deneme olabileceği belirtilmişti.Mars'ın kuzey kutup bölgesi yakınlarına 25 Mayısta inen Phoenix'in tek kullanımlık 8 adet toprak ısıtmaya ve toprakta yaşam için gerekli organik veya karbon temelli bileşenleri analiz etmeye yönelik fırını bulunuyor.

Phoenix programına başkanlık eden Arizona Üniversitesinden Peter Smith ve ekibi ile projenin ortakları, NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı ile Denver'daki Lockheed Martin'de görevli bilim adamları, öncelikle, uzay aracının bulduğu donmuş suyun, Mars'ın uzun tarihinin bir noktasında eriyerek, yaşam dostu bir çevre yaratıp yaratmadığı sorusunu çözmeye çalışıyor.

Programa ayrıca, Kanada Uzay Ajansı, İsviçre'nin Neuchatel Üniversitesi ile Danimarka'nın Kopenhag ve Aarhus üniversiteleri, Almanya'nın Max Planck Enstitüsü ve Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü katkı sağlıyor.

AA