kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Kaldıraç noktası sol

Solda birkaç yıldır devam eden bir arayış var. İnsanlar toplumda yaşanan düzensizlikleri gördüğünde bir araya gelip yeni bir hareket başlatmak istiyor. Bu yeni hareket girişiminde bulunanlar CHP'den umut kesmiş olanlar. CHP'nin sol bir parti olmadığını hiç değilse kendi payıma saptamış olduğumdan bence bugünün Türkiye'sinde yeni bir sol harekete ihtiyaç var mı, varsa bu yeni solun ilkeleri neler olmalı, yeni parti nasıl bir zemin üstüne oturmalıdır sorularına cevap arayalım.

Yenisi değil gerçeği
Yenisi bir yana gerçek bir sol partiye bugün bir yana her zaman ihtiyaç var. Buradaki kritik şart solun gerçekliği. 2008 yılında Türkiye'de yeni bir sol partinin koşulları ve şansı var mı sorusu bu soruyu da yanıtlamak için uygun bir başlangıç noktası.
Bugünkü koşullarda CHP ve DSP dışında bir sol parti eğer 2008 dünyasındaki sosyalizmsosyal demokrasi kavramlarını gerçek ve somut bir biçimde tanımlarsa genel ve ilkesel olarak bir imkana sahip olacaktır. Bu imkan mutlaka parlamentoya girmek değildir. Amaç odur, o olmalıdır. Siyaset iktidarı ele geçirmek ve devleti o siyaset doğrultusunda dönüştürmektir. Bu maksatla iktidarı hedeflemeyen bir siyaset olmaz. Ancak bir koşulda olabilir: Gerçek ve sağlam bir muhalefet. O bile iktidar gelmenin bir aracı ve yoludur.

Alternatif ve sol
Türkiye'deki ana sorun budur. Bugün bu ülkede ciddi bir muhalefet yoktur. İşte yeni sol partinin başlangıç noktası budur, bu olmalıdır. Toplumu bugünkü politikanın bir bütün olarak ve tüm kanatlarıyla birlikte yanlış olduğu yolunda inandırmak, ikna etmek. Bu yapılırsa kısa vadede öngörülmeyen iktidar orta vadede kendiliğinden doğacaktır. Kısa vadede bir şey beklememek gerek. Çünkü siyasetin önümüzdeki kısa dönemdeki oluşumu bugünkü dengeler arasında bir hesaplaşma ve yeniden hiza istikamet alma şeklinde cereyan edecektir.
Demek ki, ilk koşul bugünkü sisteme alternatif üretmektir. Maksat bugünkü sistemle özdeşleşmiş fakat onu başka kavramlarla terennüm eden bir yaklaşım değil. Bu ciddi bir iştir. Özünde sınıfsal bir bakış açısını gereksinir. Benim bu sütunda öteden beri iddia ettiğim bir husus var. Türkiye'de sol kitlesini solda değil sağda aramak zorundadır . Çoğunluk oradadır. Sağda yer alan seçmen kitlesi oraya aktif modernleşme beklentisiyle gitmiştir. Aktif modernleşme daha iyi yaşamın maddi altyapı koşullarıdır. Bunu sağın kendisine (üstelik de popülizm ve dağıtım ekonomisi ağırlıklı yanlış politikalarla) verdiğini bildiğinden oradadır.

Sınıf bilinci oluşturmak
İkincisi o kitlenin sınıf bilinci yoktur. Sadece pragmatik ve oportünist değerlerle hareket etmektedir. Yeni sol o kitleye kim olduğunu, neye alet edildiğini ve gerçek çıkarının nerede bulunduğunu anlatmalıdır . O zaman o kitle zaman alsa da siyasal tercihini değiştirecektir.
Peki bu nasıl olacak derseniz onun yolu da bugünkü Türkiye tartışmalarının dışında kalan, geleceğe dönük bir toplum vizyonu tasarlamaktır . Oysa bugün siyaset Türkiye'de tamamen apolitik değerler üstünden ve kültürel kavramlar etrafında yapılıyor. Mesele onu somut ve katı ekonomik olgularla değiştirmektir. Öncelik budur. Bu değişikliğin ve gündelik insan hayatının sosyalistsosyal demokratik çerçeve içinde ne ifade edeceğini somutlaştırmaktır. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, eksiksiz demokrasi gibi hususları ise saymıyorum bile. Onlar zaten birer veridir.
Tekrar edeyim, bu açıdan bakınca kısa vadede siyaset böyle bir sıçrama yapmaz, yapamaz. Ama orta erimde sosyalistsosyal demokrat dünyanın ne ifade ettiği anlatılabilirse toplumsal dönüşüm yeni bir zemine yaslanabilir. O zemin mutlaka çok somut ve katı bir biçimde tanımlanmalıdır.
Sol, dünyayı değiştirmenin kaldıraç noktası olabilir.