kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Sessiz katil' yüksek tansiyonla başa çıkmanın başlıca yolları

Dr. Ece Hattat
İLİŞKİLİ HABERLER
'Sessiz katil' yüksek tansiyonla başa çıkmanın başlıca yolları
35 yaşındayım. Sıcak havalar tansiyonumu çok yükseltiyor. Ne yapmam gerekir? Pınar D./Mersin

Yüksek tansiyon özellikle orta yaştan itibaren sağlığı tehdit eden bir problemdir. Sessizce gelişip, belirti vermeden ilerlediğinden 'sessiz katil' olarak da bilinir. Yüksek tansiyon sorununda kanın damar duvarına yaptığı basınç yükseldiğinden, damar duvarları zarar görür. Bu durumdan en çok kalp, beyin, göz ve böbrek damarlarınız etkilenir. Yani kalp-damar hastalığı, kalp yetmezliği, inme, felç, göz içi kanamaları ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara daha yatkın hale gelirsiniz. Çoğu kişi baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, gerginlik hissi gibi belirtileri yüksek tansiyona bağlamadığından, bu sorun uzun zaman kalabilir. Bu durumda önemsemediğiniz belirtiler sinsice damarlarınıza ve organlarınıza zarar verebilir.

DÜZENLİ ÖLÇTÜRÜN!
Tansiyon yüksekliğiniz olup olmadığını anlamanın en iyi yolu; kan basıncınızı doğru bir şekilde ölçmektir. Farklı gün ve zamanlarda 3-4 kez tansiyonunuzu ölçtürerek, tansiyon yüksekliğiniz olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu ölçümleri yılda bir-iki kez tekrarlamalısınız. Eğer büyük (sistolik) tansiyon 120- 135, küçük (diastolik) tansiyon 80-95 arasında ise tansiyonunuzu daha dikkatli izlemeli, hemen doktorunuza başvurmalısınız. Büyük tansiyonunuz 135'i, küçük tansiyonunuz 95'i geçiyorsa; vakit kaybetmeden ciddi bir tedavi planı uygulamalısınız.

FAZLA KİLOLARI VERİN!

Ailenizde yüksek tansiyon görülüyorsa, sizde de bu sorununun oluşabileceğini bilmelisiniz. 35-40 yaşlarından itibaren riskinizin artacağını hatırlamalısınız. Bunun dışında kilo fazlalığı, aşırı tuz tüketimi, fiziksel aktivitenin yetersiz olması, kan şekeri yüksekliği, sigara kullanımı da yüksek tansiyon eğiliminizi artıran faktörlerdir. Stres ve uyku problemlerine karşı da dikkatli olun. Yüksek tansiyonu önlemek için öncelikle fazla kilolarınızdan kurtulmanız, haftada 2-3 kez 30-40 dakikalık ılımlı egzersizler yapmanız, aşırı alkol, kafein ve tuzdan kaçınmanız, sigarayı bırakmanız gerekiyor. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve proteinden zengin; toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir bir beslenme planı da faydalı olacaktır. Amerikan Kalp Birliği'ne göre sıcak hava da sıcak çarpmasına ve inme geçirmenize neden olur. Bu nedenle çok sıcak havalarda dışarı çıkmayın ve bol sıvı alın.