kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Havuza girerken dikkat!

Yeni Haber
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, havuzların hastalıkların yayıldığı önemli alanlardan biri olduğunu belirterek, mantar, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, yara ve genital akıntısı olanları havuza girmemeleri konusunda uyardı.

Sönmezoğlu yaptığı yazılı açıklamada, havuza giren kişilerin burun florasının, deri üzerindeki bakterilerin, genital akıntıların ve idrar yolu akıntılarının havuz suyuna karışabildiğine işaret etti.

Bu tip floralar normal özelliklere sahipken, deri üzerindeki mantarlar, çok zararlı bazı bakteriler ile yara üzerindeki bakterilerin havuz suyuna daha kolay bulaşabildiğine dikkati çeken Sönmezoğlu, bu tür bakterilerin, çocuklar ve hassas cilt yapısı olanlara daha çabuk zarar verebildiğini kaydetti.

Bu tür vakaların denizde olmayacağını ifade eden Sönmezoğlu, denizin dezenfeksiyon özelliği olduğu için deniz suyundan enfeksiyon kapılmayacağını vurguladı.

''HAVUZA GİRMEDEN ÖNCE DUŞ ALIN''

Sağlık Bakanlığının yaz aylarında bu tür şikayetlerin artması üzerine havuz sularının nasıl dezenfekte edilmesi ve klorlanması gerektiği konusunda yönetmelik yayınladığını hatırlatan Meral Sönmezoğlu, şöyle devam etti:

''Buna göre, saça bone takılması, havuza girmeden önce duş alınması ve ayakların da dezenfektan sudan geçirilmesi gerekiyor. Havuzda en çok yayılan hastalıklardan biri de mantar. Özellikle ayaklar birçok mantar enfeksiyonu taşıyor. Dezenfektan su ayak yüzeyindeki mantarların bulaşmasını engellemektedir. Havuzlar hastalıkların yayıldığı önemli alanlardan biri. Mantarın yanı sıra ishal, idrar yolu enfeksiyonu, yara ve genital akıntısı olanlar havuza girmemelidir. Bu durumların kontrol edilmesi mümkün değil. Kişinin, kendi sağlığı için havuza girerken dikkat etmesi gerekiyor.''

Sönmezoğlu, dezenfekte edilmemiş havuzların hastalık yaydığını ifade ederek, ''Sürekli denetlenen havuzlar tercih edilmeli. Aksi halde havuzlardan pek çok hastalık bulaşabilir'' dedi.

Sönmezoğlu, çocuk havuzlarında, çocukların idrar yapmalarının bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkardığını ifade ederek, bu konuda anne ve babaları uyardı.

Temiz olmayan havuzlara girilmemesini öneren Sönmezoğlu, havuzun, belediyenin önerdiği klor miktarlarıyla dezenfekte edildiğine dair belgenin tesis girişinde asılı olması gerektiğini bildirdi.

''KLORUN DA OLUMSUZ ETKİSİ VAR''

Havuz hijyeni için kullanılan klorun da insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dikkat çeken Sönmezoğlu, şunları kaydetti:

''Havuzun ozon gazıyla dezenfekte edilmesi daha güvenli. Ozonla dezenfekte, ancak havuz yapımında yapılabilen bir şey. Yani havuzun bu sisteme göre yapılması gerekiyor. Klor dezenfektanlar içerisinde en mükemmel olanı, ancak mayoların rengini bozması gibi etkilerin yanı sıra miktarının fazla olması durumunda akciğerlerde toksik etki yaratması gibi istenmeyen bazı yan etkileri olabiliyor. Az kullanıldığında ise dezenfektan özelliğini yitiriyor. O nedenle klorun miktarı çok önemli.''

(AA)