kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Maliye'nin taşıtta ÖTV ısrarı

Yeni Haber
Maliye Bakanlığı, taşıt araçlarının satış fiyatı üzerinde yapılacak indirimin oranı daha fazla da olsa, yüzde 10'luk indirim sonrası oluşan fiyata göre özel tüketim vergisi (ÖTV) alacak. Diğer bir deyişle Maliye, indirimli satışlarda en fazla yüzde 10'luk indirime denk gelen kısmın ÖTV'sinden vazgeçecek.

Maliye Bakanlığı'nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre taşıt araçlarında yapılacak indirimlerde yüzde 10'un üzerindeki tutarlar ÖTV'ye de indirim olarak yansımayacak.

İNDİRİM NE OLURSA OLSUN ÖTV HESABINDA YÜZDE 10 ESAS ALINACAK

Tebliğde, indirimli satışlarda ÖTV'nin nasıl hesaplanacağı örneklerle de açıklandı. Buna göre distribütörün bayiye KDV hariç 20 bin YTL liste fiyatlı bir otomobili yüzde 15 indirim sonrası 17 bin YTL'ye satması durumunda, ÖTV tutarı yüzde 10'luk indirime denk gelen 18 bin YTL'lik fiyat üzerinden hesaplanacak. İndirimin tamamının dikkate alınması durumunda 17 bin YTL üzerinden yüzde 37 üzerinden 6 bin 290 YTL etmesi gereken ÖTV tutarı, 18 bin YTL üzerinden 6 bin 660 YTL olarak esas alınacak. Bu otomobilin KDV matrahı ise 17 bin YTL'lik vergisiz satış bedeli ile 6 bin 660 YTL'lik ÖTV toplamı olmak üzere 23 bin 660 YTL olacak ve yüzde 18 oranında 4 bin 258.8 YTL KDV ödenecek. Söz konusu aracın toplam satış bedeli 27 bin 918.8 YTL'ye ulaşacak. Otomobilin toplam fiyatı, ÖTV indirimindeki sınırlama nedeniyle 370 YTL artmış olacak.

Tebliğde, ÖTV yasası ile motorlu araçların yer aldı 2 sayılı ÖTV listesindeki mallardan alınan verginin, mükellefin bu malları alış bedeli üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacağının hükme bağlandığı hatırlatıldı. İthalatçıların alış bedeli olarak, ithalatta hesaplanan KDV matrahının esas alınacağı, verginin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, mükellefin malı teslim tarihine kadar satıcı tarafından yüzde 10'a kadar yapılan indirimlerin alış bedelinden indirilebileceği bildirildi.

(ANKA)