kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Engelli sporcuların sponsoru

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Toplumumuzda insanlar engellilere hep önyargıyla yaklaşıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Engellilere ya da farklı olana toplumun tahammülü yok! 20 yıldır tekerlekli sandalyeye bağlı olarak hayatımı devam ettiriyorum. Bu 20 yılda birçok şey değişti ama bu değişimin hızı yeterli değil. Avrupa'da engellilerin bir engeli yok. Ülkemizde de engellerin kaldırılmasını bekliyoruz. Devletin engelliye karşı en büyük sorumluluğu ulaşımdır. Devlet, engellinin sinemaya ya da okula gidebilmesini sağlamak zorunda. Avrupa'da toplu ulaşım araçları engellilere göre tasarlanıyor, kaldırımlar ve binalar standart olarak yapılıyor. Ülkemizdeki gelişim ise yeterli değil. Biz engelli değil engelleneniz!

OKÇULARIN DESTEĞİ

* Kendi fabrikanızda engelli vatandaşlara iş imkanı sunuyor musunuz?
Evet; kendi kurduğum fabrikalarda engelli kişilere iş imkanı sağlıyorum. Mesela; Gölbaşı Özürlü Eğitim Merkezi'nden mezun Burak Yiğit Şirin benim şirketimde çalışıyor. Burak ile bir işveren-işçi ilişkisinden çok, arkadaş samimiyeti yaşıyoruz. OASİS'te ürettiğimiz sondajların paketinin üzerine doğuştan kör ressam Eşref Armağan'ın bir tablosunu koyduk. OASİS'in ürettiği bu ürün, Adana'da yapılan Avrupa Bedensel Engelliler Basketbol Şampiyonası'na ana sponsor olarak destek veriyor. Ayrıca ben, Engelli Sporcular Federasyonu'nda okçuluk branşında sorumlu yöneticilik görevi yürütüyorum. 5 Temmuz'da başlayacak olimpiyatlarda, okçuluk branşından 5 sporcu ülkemizi temsil edecek. Bu da, beni çok heyecanlandırıyor.

*Felç, iş hayatında çok büyük bir problem olmayabiliyor mu?
Hastalıklarım felçle sınırlı kalmadı. 1997'de Türkiye'de pek bilinmeyen 'hidronefroz' rahatsızlığına yakalandım. Almanya'da sondaj tedavisi görmeye başladım. Kendi ihtiyacım nedeniyle TTM üzerinden bu sondajlardan ithal ettim. Ancak doktorlardan ve bu hastalığa yakalanan diğer hastalardan o kadar talep geldi ki; sondajlar kısa sürede bitti. Bir süre sonra gittikçe artan talepler nedeniyle, bu ürünün temsilciliğini aldım, OASİS'i kurdum. İlk yıllarda ithal ettiğim bu ürünü, diğer ürünlerle rekabet edemediğim için bıraktım. İki yıl sonra tamamlanan bir Ar-Ge çalışmasının ardından bu ürünü yapmaya karar verdim. OASİS kısa zamanda piyasanın lideri oldu ve biz aralarında Amerika, İngiltere, Norveç, Almanya ve İsviçre'nin de bulunduğu 13 ülkeye; bu ürünü ihraç etmeye başladık.