kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hazine'ye 20 milyar YTL'lik yük

Yeni Haber
Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, iç siyasi belirsizliğin Hazine'ye getirdiği ilave yükün yaklaşık 20 milyar YTL düzeyinde olduğunu ve İMKB'de kote edilen şirketlerin değerinin 80 milyar dolar düştüğünü söyledi.

Şimşek, özellikle, Mart ayında AKP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesinde dava açılmasının ardından ortaya çıkan siyasi belirsizliğin, Türkiye ekonomisini, dışarıdaki gelişmelerden daha olumsuz etkilediğini vurguladı.

Şimşek, "Tahvil piyasasında çok ciddi yabancı çıkışı yaşanmıştır. Bizim ve tüm yerli-yabancı uzmanların görüşü: Eğer Türkiye'de bu iç siyasi belirsizlik olmasaydı, Türkiye dışarıdaki krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer alacaktı" dedi.

Şimşek ayrıca, "Siyasi belirsizliğin de etkisiyle, ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin biraz hız keseceğini tahmin ediyoruz. Eğer bundan sonra, siyasi belirsizlik azalırsa, faizler yeniden, Türkiye'nin hak ettiği gerçek seviyelere gerileyecek, ertelenmiş tüketim ve yatırım harcamaları yeniden başlayacak ve ekonomi canlanacaktır" dedi.

Türkiye'de faizlerin Mart'ta yüzde 17 düzeyinde olduğunu, kapatma davasının ardından faizlerin yükseldiğini bildiren Şimşek, "Bugün faizler yüzde 22.5 civarına çıktı ki bu çok ciddi bir çıkıştır. Yani kapatma davasının ardından faizler 5.5 puan artış göstermiştir. Bu iç siyasi belirsizlik nedeniyle, Türk Hazinesi daha yüksek maliyetlerle borçlanıyor. Faizlerdeki bir puanlık artışın Hazine'ye getirdiği ilave yük 3.5-4 milyar YTL; öyleyse, iç siyasi belirsizliğin, risk primi artışı ve faizlerdeki yükselişle Hazine'ye getirdiği ilave yük yaklaşık 20 milyar YTL düzeyindedir" dedi. Şimşek şunları söyledi:

"Türkiye, mevcut bütçe performansıyla bu krizleri kesinlikle hak etmiyor. Son üç yılda AB tanımlı Genel Kamu Dengesine baktığınız zaman, bütçe açıklarının yüzde 1'in altında olduğunu görürsünüz. Türkiye, ekonomik performansı itibarıyla, bu kadar yüksek bir nominal faizi kesinlikle hak etmiyor. Siyasi belirsizlikler nedeniyle, İMKB'de kote edilen şirketlerin değeri 80 milyar dolar düşmüştür. Tahvil piyasasında çok ciddi yabancı çıkışı yaşanmıştır. Siyasi belirsizlikler nedeniyle, inşaat sektöründe, tüketimde ve yatırımlarda bir yavaşlama ortaya çıkmıştır. Eğer bundan sonra, siyasi belirsizlik azalırsa, faizler yeniden, Türkiye'nin hak ettiği gerçek seviyelere gerileyecek, ertelenmiş tüketim ve yatırım harcamaları yeniden başlayacak ve ekonomi büyüme canlanacaktır. Biz dış gelişmelerden o kadar çok olumsuz etkilenmeyiz, asıl olumsuz etki iç gelişmelerden kaynaklanıyor."

Ekonomik büyümenin ilk çeyrekte iyi çıktığını, ancak iç siyasi gelişmeler ve belirli orandaki dış gelişmeler nedeniyle, ikinci çeyrekti büyümenin yavaşlayabileceğine dikkat çeken Şimşek, "İlk çeyrekte, imalat sanayindeki büyüme güçlüydü, tüketim ve yatırım harcamaları güçlüydü, ancak Mart ayında ortaya çıkan belirsizliğin etkileri olmasaydı, ekonomik büyüme tahminlerin üstünde devam ederdi, ancak bu siyasi belirsizliğin de etkisiyle, ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin biraz hız keseceğini tahmin ediyoruz" dedi.

AA