kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babacan Malezya'da

Yeni Haber
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) zirvesine katılmak için Malezya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşmede, Irak ve terör örgütü PKK gibi konuların ele alındığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Babacan, yaklaşık 20 dakika süren görüşmede, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile ara ara görüştüklerini söyledi. Babacan, bu görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları ele aldıklarını ve bölgesel sorunların çözümü için görüş alışverişinde bulunduklarını Ahmedinejad'a aktardı.

Babacan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, D-8 çerçevesinde İran'ın diğer altı üyeyle arasında başlayan iletişimi memnuniyetle takip ettiklerini bildirdi.Irak ve PKK konularının da gündeme geldiği kabulde, Babacan'ın Irak'a komşu ülkeler girişiminin yararına değindiği de öğrenildi.İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ise yarın yapılacak D-8 zirvesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da görmek istediğini söyledi ve her ikisine selamının iletilmesini istedi.

BABACAN-BEDEVİ GÖRÜŞMESİ

Malezya Başbakanı Abdullah Bedevi ile ikili temasları çerçevesinde bir araya gelen Babacan'ın Bedevi'ye ise Başbakan Erdoğan'ın D-8 zirvesine neden katılamadığına ilişkin nezaket mektubunu ilettiği öğrenildi.Avrupa Futbol Şampiyonasında Türkiye'nin başarısının da gündeme geldiği görüşmede, Bedevi'nin Türkiye'nin bu şampiyonadaki başarısının Malezya'yı çok mutlu ettiğini ve iki ülkenin aradaki mesafeye rağmen birbirine çok yakın olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Babacan ise dün yapılan D-8 bakanlar konseyi toplantısında kabul edilen ve yarın zirvede ele alınacak vize kolaylığı ve tercihli ticaret anlaşmalarının D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldıracak olumlu iki unsur olduğuna dikkati çekti.Malezya Başbakanı ise Türkiye'nin canlı bir ekonomiye sahip olduğunu, gerek BM'de, gerekse İslam Konferansı Teşkilatında (İKT) Türkiye ile Malezya'nın tutumlarının örtüştüğünü ifade etti. Bedevi'nin ayrıca D-8 kapsamında şimdiye kadar alınan sonuçların D-8'e üye ülkelerin iş adamlarının önündeki engelleri kaldıracağını ve yarınki zirvede Türkiye'nin aktif katılımını beklediklerini söylediği öğrenildi.Babacan görüşmede ayrıca, D-8 başkanlığının Endonezya'dan Malezya'ya geçişinden dolayı Bedevi'yi kutladı.

Bu arada, Malezyalı muhalefet lideri Enver İbrahim'in geçen hafta Malezya'daki Türkiye Büyükelçiliğine sığınması olayının görüşmede
gündeme gelmediği öğrenildi.

BABACAN-CHOWDHURY GÖRÜŞMESİ

Babacan'ın Bangladeş Dışişleri Bakanı İftihar Ahmed Chowdhury ile dün yaptığı görüşmede ise iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı ve Babacan'ın Bangladeşli Bakanı ülkesinde yaptığı reformlar dolayı kutladığı öğrenildi.

Chowdhury ise Türkiye ile Bangladeş arasındaki ilişkilerin tarihi köklere dayandığını ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arttırılmasının gerekliliğini vurguladı.İlaç endüstrisi alanında Türkiye ile işbirliği talebini dile getiren Bangladeşli Bakan, öğrenci değişim programını yenileme önerisinde
bulundu.

Bangladeş Dışişleri Bakanı İftihar Ahmed Chowdhury'in ayrıca, Türkiye'yi AB'de görmek istediklerini belirttiği ve Türkiye'nin AB sürecinin kendilerini de ilgilendirdiğini söylediği öğrenildi. Chowdhury, Babacan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bangladeş'e davet etti.

Babacan da iki ülke arasındaki öğrenci değişim programının kültürel işbirliği anlaşmasının bir parçası olduğunu ve metnin kendilerine iletildiğini hatırlattı.Ali Babacan ayrıca, Türk firmalarının Bangladeş'in sağlık sektöründe yatırım yapmak için başvurularının olduğunu anımsatarak, bunun hızlandırılmasını istedi.

İki ülke arasında savunma sanayi alanındaki işbirliğini artırabileceğini de ileten Bakan Babacan, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmeden ve varılan noktadan bahsetti.Kıbrıs konusunun da gündeme geldiği görüşmede, Babacan'ın 10-15 yerde KKTC'nin ticaret ofisi açtığını vurgulayarak, Bangladeş'e de ofis açma çağrısında bulunduğu öğrenildi.

D-8'in yarınki zirvesine, Türkiye'nin yanı sıra üye ülkeler Malezya, İran, Mısır, Pakistan, Endonezya, Bangladeş ve Nijerya'nın devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları katılacak. Yarın zirveye katılacak olan Babacan'ın ikili temaslarını da sürdürmesi öngörülüyor.

AA