kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Özemre'nin ölümü

SABAH'ın 29 Haziran tarihli sayısında yer alan haber, Radyasyon Yok Dedi, Kansere Yenik Düştü başlığını taşıyordu. Duygu Toprak'ın haberi Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Ahmet Yüksel Özemre'nin kansere yenik düştüğünü duyurmaktaydı.
Haberin ilk cümlesine göz atalım: "Çernobil dehşetinin yaşandığı 1980'li yıllarda, 'Türkiye'de radyasyonlu yiyecek ve içecek yok, herkes rahat olsun' açıklaması yapan ve nükleer enerjiyi destekleyen en önemli isimlerden biri olan ... Özemre'nin cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma nedeniyle öldüğü ortaya çıktı."
Haberin devamında, tedavi edildiği hastanenin "iki yıldır hastalıkla boğuşuyordu" dediği kaydedilmiş. Bir sonraki cümlede ise şöyle denmiş:"Ancak daha sonra yapılan açıklamada ise Özemre'nin kalpten öldüğü öne sürüldü." Ve haberin son cümlesi: "Onkologlar melanoma hastalığının en önemli sebebinin radyasyona maruz kalmak olduğunu belirtiyor."
Bazı okurlar bu haberi "karmaşık" buldu, iki okur ise "sanki radyasyonla bağ kurarak kanserden öldüğü kanaati yaratılmak istenmiş" şeklinde yorumladı.
Muhabir ve sayfa editörü Fikret Eser'le konuştum. Haber kısaltılarak sayfaya girmiş, ama kabul ediliyor ki, "baştansavma" bir muamele görmüş.
Bana göre haberciliğin dikkat unsurunun önemini vurgulayan bir örnek bu. Eksikleri ve hataları çok. Habere giriş cümlesi tam 43 kelime!
Haber, Özemre'nin ölümünden dört gün sonra çıkmış ve anlaşıldığı kadarıyla "esas ölüm nedenini" duyurmayı hedeflemiş. Peki o halde neden o uzun cümlenin ilk bölümü Özemre'nin geçmişte yaptığı açıklamalarla başlıyor. Okur yönlendirilmeye çalışılıyor gibi bir izlenim doğuyorsa, buna hak vermek gerekir. İkinci cümlede hastane "kanserden öldü" diyor ama hemen ardından dördüncü cümle "kalp krizinden öldüğünün öne sürüldüğünü" anlatıyor. Kalp krizinden öldüğünü açıklayanın kim olduğu da belirtilmemiş. Son cümle ise, melanoma'da en önemli etkenin radyasyon olduğunu ekliyor. Yani şu mu demek istenmiş: Melanoma'dan öldüğüne göre Özemre radyasyon kurbanıdır. Haberde böyle bir açıklama veya kanıt yok. Görüldüğü gibi 20-25 satıra sığmış, deyim yerindeyse "cambul cumbul" bir haber var karşımızda. Kurgu, kaynaklama, sebepsonuç ilişkisi problemli olduğu için bu haberin neden sayfada yer aldığını da sorgulamak gerekir.
Son nokta şu: Özemre'nin ölüm nedeni çok mu önemlidir? Önemli olabilir, ama melanoma ile radyasyona maruz kalmışlık arasında bağ kuran net bir açıklama ve doğrulama olursa. Böyle değil.