kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

G-8 Zirvesi başladı

Yeni Haber
Japonya'nın Hokkaido adasında gelişmiş 8 ülkenin liderlerinin katıldığı G-8 Zirvesi başladı.

Üç gün sürecek zirvede artan gıda fiyatlarının neden olduğu kriz, yükselen petrol fiyatları, iklim değişikliği, Afrika'nın gelişimi, çevre kirliliği, Kuzey Kore'nin nükleer sorunu ile Zimbabve'deki siyasi gelişmeler ele alınacak.

ABD, Rusya, Japonya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Almanya liderlerinin yanı sıra Çin, Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülke liderleri ile Afrika ülkeleri liderlerinin de katılımıyla Hokkaido'da geniş bir zirve yapılıyor.

Zirvede Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü'nün yayınladığı rapor da ele alınacak. Zirvenin bugünkü bölümünde gıda ve petrol fiyatlarının artmasıyla daha da kötüleşen fakir Afrika ülkelerinin durumu ele alınacak ve G-8 liderlerinden Afrika'ya en erken tarihte yardım sözü çağrısı yapılacak. G-8 liderleri, zirve çerçevesinde Cezayir, Etiyopya, Gana, Nijerya, Senegal, Güney Afrika, Tanzanya liderleri ve Afrika Birliği Başkanının bulunduğu toplantıya katılacak.

G-8, 2005'te Afrika'ya 2010 yılına kadar 25 milyar dolar ek yardım sözü vermiş ancak bu rakamın sadece çeyreğinin yerine getirildiği kaydedilmişti. Afrika Birliği de geçen hafta G-8 liderlerinden verdikleri sözü yerine getirmeleri çağrısı yapmıştı.

Liderlerin kaldıkları otel ve zirvenin yapıldığı yerde geniş güvenlik önlemleri alındı. Liderlerin zirveye gelişlerinde büyük protesto gösterileri yapılmıştı. Göstericiler, G-8'in feshedilmesini, iklim değişikliğine ve açlığa çözüm bulunması için acil önlemler alınması istiyor.

CİHAN