kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

İşler düzelene kadar yerliye en iyi liman faiz

Yerliler için işler düzelinceye kadar sığınılacak daha büyük liman ise faizler. İster bono isterse de mevduat faizleri olsun. Enflasyonun durumuna göre yüzde 2324'lerdeki nominal faiz yüzde 10 civarında reel bir getiri sağlayabilir. Nominal ve reel bazda böyle bir getiri, sabit ve risksiz olarak alternatif piyasalarda yok. Faize yatırım yapmamanın alternatifi borsa değil, dövize gitmek. Ancak bu yatırımı yerliler zaten yeterince yapmış.

- Paralel hareket- Üstelik küresel piyasalarda ve Türkiye'de kaos ortamı oluşmazsa kurun yüzde 25 gibi kalıcı bir artış yapması da zor olabilir. Zaten yüzde 25 faiz verilmesi, Türkiye'ye yönelik sermaye akışını devam ettirecek en büyük faktör. Sermaye akışı devam ettiği sürece de bir devalüasyonun olması zor.
Yabancılar da bunun için paralarını getirip faize yatırıyor. Bence yabancıların yaptığını pekâlâ yerliler de yapabilir. Borsada yabancıyı birebir izleyen yerliler iyide sonuç alıyor gibi geliyor bize. Aynı eğilim faizde ve dövizde de geçerli olabilir.
Bütün bu açılardan işler düzelme yoluna girene kadar yerliler için de faizde beklemek cazip diye düşünüyoruz.

- Sonuç- "Elin geçtiği köprüden sen de geç." Türk Atasözü