kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

UNESCO İstanbul'a 1 yıl verdi

Ercan SARIKAYA / İSTANBUL
UNESCO komitesi, gereği yerine getirilmezse İstanbul'u bir yıl sonra Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarma kararı aldı..
Bir süre önce Francesco Bandarin başkanlığında İstanbul'a gelerek 5 günlük bir inceleme yapan UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi dün Kanada'nın Quebec kentinde toplandı. Komitenin ziyareti sırasında hazırladığı rapor masaya yatırıldı.

HALİÇ'E METRO
İstanbul'dan ayrılmadan önce olumlu konuşan heyet, raporunda olumlu gelişmelere olduğu kadar olumsuzluklara da dikkat çekti. Süleymaniye'de yaklaşık 200 sivil mimarlık örneği tescilli eserden 8 tanesinin dozerlerle yıkıldığı belirtilen raporda, Fatih Belediyesi tarafından Sulukule'de yapılması planlanan kentsel dönüşümün Romanları yerlerinden edeceği öne sürüldü. Heyetin raporunda ayrıca Haliç'e yapılması planlanan metro köprüsünün tarihi yarımadanın siluetini etkileyeceği de yer aldı. Raporun tartışılmasının ardından İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı başkanlığındaki Türkiye heyeti raporla ilgili savunmasını yaptı. Komite İstanbul'u Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarmayarak çalışmaların tamamlanması için bir yıl ek süre verdi. Komite, bir yıl sonunda gereği yapılmazsa İstanbul'u Dünya Kültür Mirası listesinden çıkartarak 'Tehlike altındaki kültür mirası' listesine almayı karara bağladı.