kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Samast ve Hayal'in ifadeleri

Yeni Haber
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada ifade veren sanıklardan Ogün Samast, azmettirici olduğu ileri sürülen Yasin Hayal'in kendisine gazete önünde görevli güvenlik görevlileri ile içerideki çalışanları öldürmesi talimatı verdiğini savundu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanıklardan Çoşkun İğci'nin ifadesinin ardından, taraf avukatlarınca bazı tutuklu sanıklara sorular yöneltildi.

Tutuklu sanıklardan Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, Erhan Tuncel'e, emniyet müdürlüğünden aldığı net maaş miktarı ile bu maaşı kimden aldığını sordu.

Tuncel, ''Emniyet müdürlüğünden herhangi bir maaş almadım. Sadece kendileri ara ara ısrar ediyorlardı. Herhangi bir yere düzenli olarak yatan bir şey yoktur'' dedi.Erhan Tuncel, kendisine, ''Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Atatürk Üniversitesinde temizlik ve güvenlik görevlisi olarak kadrolu gösterilip maaş verildiği'' yönündeki soruya da ''Bu bir iftiradır'' yanıtını verdi.

Avukat Turgut'un, ''Eskişehir'de sürekli ziyaret ettiği yabancı uyruklu üniversite öğrencisi kız arkadaşının kimliği ve uyruğunu'' sorması üzerine Tuncel, ''Bu benim özel hayatımdır. Hiçbir ortamda, hiçbir şekilde, hiçbir davaya konu yapılamaz. Bunun muhabbeti yapılamaz. Bu, Türk örf ve adetlerine uygun değildir. Ben size eşinizin adını soruyor muyum? Büyüğümsünüz. Çok ağır bir laf oldu. Böyle bir ortama yakışmaz'' diye konuştu.

Erhan Tuncel, Turgut'un, kız arkadaşının İsrailli olup olmadığı konusundaki sorusunda ısrar etmesi üzerine, bunun iftira olduğunu belirterek, kız arkadaşının Lübnanlı olduğunu bildirdi.Tuncel, ''Kız arkadaşının İsrail casusu olacağı hiç aklına gelmedi mi?'' şeklindeki avukat Turgut'un sorusuna da, ''İsrail Cumhurbaşkanı'nın ismini bilmiyorum, herhalde onun kızı. Fark edemedim, kusura bakmayın'' yanıtını verdi.

Bu cevabın ardından özel hayatına yönelik sorulardan rahatsız olduğunu ifade ederek salondan çıkmak isteyen Tuncel'in talebi, başka sorular yöneltileceği gerekçesiyle mahkeme başkanı tarafından kabul edilmedi.Daha sonra avukat Fuat Turgut'un, sanıklardan Ogün Samast'a da soru yönelteceğini belirtmesi üzerine Samast, ''Beni o deli ile muhatap etmeyin'' dedi.

Turgut'un, Samast'ın olay günü, Agos gazetesi önüne gelince Yasin Hayal'i arayarak, ''İçeri girip herkesi tarayayım mı?'' dediğini öne sürerek, Hayal'in ise ''Orada masum insanlar var'' deyip demediğini sorması üzerine Ogün Samast, kendisinin ya da Hayal'in böyle bir şey söylemediğini ileri sürdü.

Fuat Turgut, olay günü gazete önünden yaptığı ikinci görüşmenin Etyen Mahçupyan ile mi olduğunu sorması üzerine ise Samast, ''Yok, Jennifer Lopez'le... Beni bu adamla muhatap etmeyin'' diye konuştu.

YASİN HAYAL

Konuşmaların ardından söz alan Yasin Hayal de ''Medya mensuplarına saygılarımı sunuyorum. Onların huzurunda Türk İslam aleminin lideri Sayın Muhsin Yazıcıoğlu'nu selamlıyorum. Ey Müslümanlar, ey Alperenler kalbinizi ferah tutun. BBP iktidara gelene kadar bu kervan yürümeye devam edecek'' diyerek, şöyle devam etti:

''Sanık arkadaşlardan biri, mahkeme ifadesinde cinayetten önce Samast'ın kendi arkadaşları ile yaptığı toplantıda merhum Hrant Dink'den bahsederken, o Ermeni'yi vuracağını söylemiş ve alkışlandığını söylediler. Bu beyanda bulunan Ogün Samast, telefonda da bana olay günü 'içeriye girip herkesi tarayayım mı' diyebilir. Bana böyle söyleyince kendisine 'orada masum insanların bulunabileceğini ve daha sonra vicdan azabı çekeriz' dedim. Böyle bir şeye kalkışmamasını söyledim. O da bana 'tamam' dedi.''

Ogün Samast da Agos gazetesi önünde Yasal Hayal ile yaptığı telefon görüşmesini anlatarak, ''Dink'in orada olmadığını söyledim. Yasin Hayal bana, 'kapıdaki güvenliklerin kafasına sık, daha sonra içeridekilerin kafasına sık' dedi'' iddiasında bulundu.

Samast ile ifadesinin çelişmesi üzerine Yasin Hayal, telefon kayıtlarının dinlenilmesini istedi. Bu talep üzerine Samast da kayıtların dinlenilerek gerçeğin ortaya çıkmasını talep etti.Bu tartışmaların ardından Yasin Hayal ile Erhan Tuncel'in birbirlerine yaklaşarak konuştukları gözlendi.

TANIK İFADESİ


Tanık olarak dinlenilen Hakkı Bahadır Cihan da soruşturma kapsamında ''şüpheli'' olarak gözaltına alındığını ve ardından ''tanık'' olduğunu belirterek, Dink cinayetini herkes gibi televizyondan öğrendiğini ve Ogün Samast'ı da tanımadığını söyledi.

Cinayeti öğrendikten sonra KTÜ'ün kantininde Mustafa Öztürk ile bu konuda konuştuğunu anlatan Cihan, ''Bana 'Dink işini biz yapacaktık. Başkalarına vermişler' demedi. Mustafa bana 'bir şeyler konuştuk, birileri yapacaktı ama onlar değil başkaları yapmış' dedi'' diye konuştu.

Cihan, gözaltında kaldığı 3 gün süresince kendinde olmadığını savunarak, emniyet ifadesinin yanlış anlaşılabileceğini iddia etti.Trabzon'daki Alperen Ocaklarını üniversite öğrencilerinden oluşan 30 arkadaşıyla kurduğunu ve aralarına üniversite öğrencisi olmayanları almadıklarını anlatan Cihan, Hayal'in bu yapılanmanın içinde olmadığını ve hatırladığı kadarı ile Hayal'in cezaevinde olduğunu söyledi.

Cihan, bir avukatın, ''Erhan Tuncel'in 'Alperen Ocağının anahtarı bende, orası benden sorulur' şeklindeki beyanını hatırlatması üzerine, ''Yok
öyle bir şey'' dedi.

''ERHAN TUNCEL'İ KENDİMİZDEN UZAK TUTMAYA ÇALIŞIYORDUK''

Erhan Tuncel'in sürekli olarak kendilerine ''sivil polislerle birlikteydim'' şeklinde beyanlarda bulunduğunu ileri süren Hakkı Bahadır Cihan, ''Bu nedenle kendisinden hoşlanmıyorduk. Kendimizden uzak tutmaya çalışıyorduk'' diye konuştu.Bir avukatın, Dink'in öldürülmesi sonrası Tuncel'i neden aradığını sorması üzerene de Cihan, şunları anlattı:

''Ben sadece Erhan'ı değil 20 kişiyi aradım. Etrafımdaki kişilerin adı geçiyordu. Kişisel merakım nedeniyle aradım. Bilgim olsaydı kimseyi aramazdım. Konuyla ilgili Erhan ile görüşmeye giderken babam arayıp gitmememi söyledi. Erhan'ı arayıp gelemeyeceğimi söyledim. Eve gittiğimde de Erhan'ın gözaltına alındığını öğrendim.''

Tanık Cihan, ayrıca Erhan Tuncel ile Mustafa Öztürk'ün ayrı ayrı zamanlarda kendisine gelerek birbirlerini şikayet ettiklerini de ileri sürdü.Bunun üzerine sanıklardan Erhan Tuncel, Cihan'a yönelik ''sivil polislerle ne zaman nerede görüştüğümü, yanımda kim olduğunu söyler misin?'' dedi.

HAYAL, NEZARET CAMINDAN SLOGAN ATTI

Mahkeme heyetinin duruşmaya verdiği ara sırasında nezarete alınan sanıklardan Yasin Hayal, nezaret camından kafasını uzatarak, ''Yaşasın BBP ve yaşasın Alperen Ocakları, iktidara yürüyoruz iktidara'' diye bağırdı.Bu arada, duruşmayı, izleyici olarak CHP milletvekilleri Şahin Mengü ve Sacit Yıldız, AKP milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı, Mehmet Domaç ve İbrahim Yiğit ile Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir, Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Mürvet Öztürk, yazar Adalet Ağaoğlu, gazeteci Cengiz Çandar da izledi.Verilen aradan sonra yeniden başlayan duruşma devam ediyor.

YAZICIOĞLU'NDAN YANIT

Öte yandan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, sanık Yasin Hayal'in bugünkü duruşmadaki kendisi ve partisi hakkındaki sözleri üzerine yaptığı yazılı açıklamada, ''BBP ve Muhsin Yazıcıoğlu'na karşı kurgulanmış senaryolar devam ediyor. Olay, bir provokasyonun alenen sergilenin bir sahnesidir. Anlaşılıyor ki yeni perdeler açıldıkça yeni senaryolar da oynanacaktır. Bekleyip göreceğiz'' dedi.

AA