kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'den "Kuddusi Okkır" sorusu

Yeni Haber
CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Ergenekon soruşturması kapsamında 1 yıl önce tutuklanan ve dün kanserden yaşamını yitiren Kuddusi Okkır'la ilgili Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Soysal, Bakan Şahin'e, "Kuddusi Okkır'ın cenazesi gazetecilerin girişimleri ile belediyenin ücretsiz araç tahsis etmesi ile kaldırılmıştır. Bu konuda Adalet Bakanlığı'nın sessiz kalmasının nedeni nedir?" diye sordu.

CHP'li Soysal, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Ergenekon soruşturması kapsamında yargıç önüne çıkarılmaksızın bir yılı aşkın bir süre tutuklu kalan Kuddusi Okkır'ın tutuklu bulunduğu sürede yakalandığı hastalık nedeniyle yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, "Kuddusi Okkır ölümünden 5 gün önce tahliye edilmiştir. Bilindiği üzere tutukluluk CMK'da belirtilen tedbirlerden bir tanesidir. Hangi hallerde tutukluluğa ya da tutukluluğun devamına karar verileceği CMK'da düzenlenmiştir. Kuddusi Okkır bakımından tutuklama ya da tutukluluğun devamı koşullarından hiçbirisinin bulunmadığı tartışmasızdır.Son dönemde üst üste yaşanan olaylar göstermektedir ki; hukuksal ve toplumsal kuralların önemsenmediği hiçe sayıldığı bir ortamda Türkiye'de Kuddusi Okkır'ın ölümü ile insan haklarına ağır bir darbe daha vurulmuştur.Bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bir türlü hazırlanamayan iddianame, adıl yargılanma hakkının ihlali, toplumda hukuka olan güveni sarsacak niteliktedir" dedi. Soysal önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Kuddusi Okkır'ın yakınları ya da avukatı tarafından hastalığın başlangıcından itibaren kaç kez tahliye isteminde bulunulmuştur. Bunlar hangi gerekçelerle reddedilmiştir? Hastalığı süresince Kuddusi Okkır cezaevinde kaç kez doktor tarafından muayene edilmiştir? Hastalığın başlangıcından itibaren cezaevinde ne tür tedaviler uygulanmıştır? Kanser gibi bir hastalığa yakalanan bir kişinin özenli bir bakım ve tedavi görmesi gerekmektedir. Bu özenli bakım ve tedavinin uygulanabilmesi için cezaevi uygun bir ortam mıdır? Tutukluluk, kaçma şüphesi olan, delilleri karartma riski olan kişiler için uygulanan bir müessesedir. Bu çerçevede Kuddusi Okkır hangi gerekçe ve şüphe ile bir yılı aşkın bir süre tutuklu kalmıştır? Bu kadar hasta bir kişinin tutukluluğundan beklenen yarar nedir? 1 yıllık bir süre devam eden tutukluluk hali hangi hukuk ve sosyal devlet ilkesi çerçevesinde değerlendirilebilir? Kuddusi Okkır'ın cenazesi gazetecilerin girişimleri ile belediyenin ücretsiz araç tahsis etmesi ile kaldırılmıştır? Bu konuda Adalet Bakanlığı'nın sessiz kalmasının nedeni nedir?"

(ANKA)