kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kendimize araba kadar bakmıyoruz

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Kanser son dönemde çok yaygınlaştı. Sizce bu hastalık konusunda yeterince duyarlı mıyız?
Ben kanserle mücadeleyi misyon edindim. Kimi görsem, 'Kolonoskopi yaptırın' diye uyarıyorum. Kolon kanseri en tehlikeli kanser. Kolonoskopi yapılmaz ve hastalık kalın bağırsağı deler geçerse; hasta 18 ay feci bir dönem yaşıyor. Halbuki arabamıza yaptığımız bakımın onda birini sıhhatimize yapsak, çok daha rahat edeceğiz. Bunu dahi yapmıyoruz. Bayanlar mamografi yaptırmıyor. Niye? Göğsünüz acır diyeyse, acımaz kardeşim! Hatta aksine hayatınız kurtulur.

* Sağlık sektörüne yaptığınız yatırımları, hasta gözüyle mi yapıyorsunuz?
Hasta gözüyle hastaların ihtiyaçlarına bakıyor ve ona göre yatırım yapıyorum. Mesela hastaneye gittiğimde gülümsemeyen bir arkadaş gördüğümde, onunla konuşuyorum ve ona "Senin somurtmaya hakkın yok" diyorum. Bir hasta olarak insan, hayatı sevmek istiyor. Etrafında gülen insanlar istiyor. Ben bunu biliyorum.

ZEKATINIZI VERİN!
* Kanser tedavisi çok pahalı. Siz bir işadamı olduğunuz için kanserle daha mı rahat savaşıyorsunuz?
Kanser tedavisi çok pahalı ve herkes bu parayı veremiyor. Ben şimdi yakınlarıma gidiyorum ve onlara, "Zekatınızı hasta bir fakire verin. Bir kanserli çocuğa verin, bir çocuğun karaciğer nakline verin" diyorum. Yavaş yavaş bunu oturtmaya başladım. Gelecek sene bunu bir kulüp halinde yapmaya başlayacağım. Ben olaya hasta olarak bakmıyorum. Ben bir hasta gözüyle, başka hastalar için ne yapabileceğime bakıyorum. Buna baktığım zaman, hastaneye de faydalı olabiliyorum.

BAĞIŞ YAPILMALI
* Bugüne kadar dünyanın dört bir yanındaki merkezleri gezdiniz. Sizce en iyi kanser merkezleri nerede?
Vallahi her yerde değişik araştırmalar yapılıyor. Aslında kullanılan tedavi şekilleri yüzde 90 aynı ama yüzde 10 değişiyor. Kanser konusunda en büyük çalışmaları Amerikalılar yapıyor. Çünkü bu işe büyük para yatırıyorlar. Üstelik ABD'deki zenginler kansere büyük bağış yapıyor. Bizdeki zenginler ise herkesin görebileceği yerlerdeki binaların boyasını yaparak tatmin oluyor. Servetinin dörtte birini araştırmalara verecek biri çıkmadı henüz Türkiye'de ama ABD'de var.