kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aspirin'in faydalarını tespit etmek için dev bir araştırma

Umut Tütüncü/SABAH
04.07.2008
Aspirin'in kalpdamar hastalılarını önlemedeki etkinliğinin belirlenmesi amacıyla başlatılan, 'İlk damar vakaları riskini azaltmada Aspirin' isimli uluslararası çalışma, 5 ülkeden 12 bin kişi üzerinde gerçekleştirilecek. Çalışma; Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya ve Amerika'yı kapsayacak.

Ağrı azalır
Dusseldorf Üniversitesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Karsten Schrör, Aspirin'in yalnızca baş ağrısı için değil, bir-iki tablet alındığında ateş düşürmek için de çok etkili bir ilaç olduğunu belirtti. Prof. Schrör, çok az yan etkisinin olduğunu söylediği Aspirin'in, ağrıya karşı duyarlılığı olan hastaların tepkisini de etkin bir biçimde azalttığını kaydetti. Çalışma ekibinden Profesör Dr. Ronald Eccles ise, şunları dile getirdi:

Ateş geçer
"Yapılan en son klinik araştırmalarda Aspirin'in, soğuk algınlığına bağlı ağrı ve ateşteki olumlu etkisi kanıtlandı. Nezle ve gribin en rahatsız edici semptomları ağrıyla bağlantılı olanlar; yani boğaz ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı ve ateştir. Tüm bu semptomlar Aspirin'le tedavi edilebiliyor." Almanya Vivantes Berlin- Neukölln Tıp Merkezi Kardiyoloji Başkanı Prof. Dr. Harald Darius ise; çalışmanın sigara kullanan, yüksek tansiyonlu ve ailesinde kalp krizi geçirmiş bireyler olan kişiler üzerinde yapılacağını belirtti.
Haberin fotoğrafları