kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Tek testis ile çocuk sahibi olma hayalim gerçekleşir mi?

Çocukluğumda geçirdiğim ameliyat nedeniyle tek yumurtalığım var. Onun dışında her şeyim normal. Çocuğum olur mu, merak ediyorum. Nuri Z./Bursa

İnmemiş yumurtalık ya da testis, çocukluk çağında sık rastlanan sorunlar arasında yer alır. Testisler bulunmaları gereken yerde değil de yukarıdaki kasık kanalı içinde yerleşmişlerdir.

TEDAVİ DEĞİŞİR
Bazen kendi kendilerine inip çıkarlar, bazen siz zorladığınızda normal yerlerini alırlar, bazen de dışarıdan müdahaleye rağmen yukarıda kalırlar. Son grupta ameliyatla düzeltme gerekliliği vardır. Diğerlerinde önce ilaçla tedavi, sonra ameliyat denenir. Testislerin en iyi çalıştığı ve sperm üretebildiği ısı 34 Cş'dir. Kasık kanalları ise normal vücut ısısı olan 37 Cş'de bulunur. Testisleri daha düşük ısıda olan torbaya indirmek gerekir.

SAYIM YAPTIRIN

Ortalama milimetre menide 20 milyon sperm bulunması gebelik için yeterlidir ve bu sayıya tek testisle ulaşılabilir. Değerlendirilmesi gereken tek kriter sayı değildir; sperme ait canlılık, hareketlilik, şekil ve hız da gebelikte önemlidir. Yapmanız gereken; sperm sayımı yaptırıp durumunuzu tespit etmektir. Şunu da unutmayın; gelişen teknoloji ile birlikte çok az sayıda spermle bile sağlıklı gebelikler elde edilmektedir.