kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nemrut'un çehresi değişecek-GALERİ

29.06.2008
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut ören yerinin turizmde marka yapılması amacıyla Kommagene-Nemrut Koruma ve Geliştirme Programı kapsamında başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Nemrut ören yeri için ODTÜ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında önceki yıl imzalanan Kommagene-Nemrut Koruma ve Geliştirme Programı kapsamında 2010 yılına kadar önemli çalışmalar yapılacağını söyledi.

*NEMRUT FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Önceliklerinin Nemrut ören yerinin çevresini yeniden düzenlemek, dev tanrı heykelleri ve diğer kalıntıların üzerindeki çatlakları kapatmak olduğunu kaydeden Güçhan, ''Gerçekleştireceğimiz çevre düzenleme çalışmaları için ön proje hazırladık ve projemiz onaylandı. Uygulama projelerinin temini için bakanlıkça ihaleler açılacak. Çevre düzenleme çalışmalarımızda bu aşamadayız'' dedi.

''Biz Nemrut ören yerini öncelikle eserlere bir zarar verilmeden ve rahatlıkla gezilebilen bir yer yapmayı amaçlıyoruz. Bunun için de uluslararası kural ve ilkelerle örtüşen çalışmaların gerçekleştirilmesi gereklidir'' diyen Güçhan, hata yapmamak için aceleci olmadıklarını vurguladı.

MODERN HİZMET EVİ

Güçhan, Nemrut ören yerindeki çevre düzenleme çalışmaları kapsamında modern bir hizmet evi yapılacağını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:''Nemrut ören yerinde ziyaretçilere hizmet veren bir sosyal tesis var. Eserlerin bulunduğu tepenin eteğinde yer alan bu tesis yıkılacak. Bu tesisin yeri festival alanı olarak düzenlenecek. Yıkılan sosyal tesisin yerine ören yerinin Adıyaman tarafından ve 3 kilometre geride modern bir hizmet evi yapılacak.

Akıllı bina olacak olan hizmet evinde ziyaretçilerin dinlenebileceği büyük bir salonun yanı sıra bir multivizyon salonu, 3 ayrı kalıcı serginin bulunacağı salonlar olacak. Hediyelik eşya satışı da yapılacak olan hizmet evindeki multivizyon salonunda Nemrut ören yerine ilişkin hazırlanmış belgesel filmler gösterilecek. Ziyaretçiler öncelikle hizmet evine ulaşacak. Hizmet evinin yanındaki otoparka araçlarını bırakacak olan ziyaretçiler, ören yerine kendi özel araçlarıyla değil Milli Park'a ait minibüslerle taşınacak.''

Güçhan, Nemrut ören yerinde akıllı kombine bilet uygulaması yapılacağını, bu sayede ören yerini ziyaret edenlerin sayısının düzenli ve ağlıklı olarak izlenebileceğini kaydetti.

Ören yerinin güvenliğinin sağlanması, heykel ve diğer kalıntılara zarar verilmesinin önüne geçilmesi için resmi koruma görevlilerinin yanı sıra alan kılavuzlarının görev yapacağını ifade eden Güçhan, ''Yöre halkından seçilecek alan kılavuzları ziyaretçilere ören yerini gezdirecek. Hiç kimse alan kılavuzu olmadan heykel ve diğer kalıntıların bulunduğu alana giremeyecek. Zaten Uzun Devreli Gelişme Planı da bunu öngörmektedir. Uygulama sayesinde ziyaretçilerin eserlere zarar vermesinin önüne geçilebilecek'' diye konuştu.

HEYKELLERDEKİ TAHRİBAT

Güçhan, Nemrut ören yerindeki heykel ve diğer kalıntıların Türkiye'nin diğer yörelerindeki tarihi eserlerden daha hızlı tahrip olduğuna ilişkin iddianın doğru olmadığını söyledi.

Ören yerindeki kalıntıların 100 yıl öncesine ait fotoğrafları ile şimdiki durumlarını karşılaştırdıklarını kaydeden Güçhan, ''Eserlerin tahrip olduğu doğru. Ancak bu tahribatın diğer tarihi eserlerdeki tahribattan fazla olduğunun söyleyemeyiz'' diye konuştu.

Program kapsamında eserleri restore edeceklerine dikkati çeken Güçhan, şunları anlattı:

''23 Temmuzda Adıyaman'da olacağız ve 10 Ağustosa kadar çalışacağız. Ören yerindeki heykel ve diğer kalıntıları koruma uygulamalarına ilişkin tespitlerde bulunacak, heykel ve diğer kalıntılardaki çatlakların doldurulması için en ideal karışımı belirlemek için denemeler yapacağız. Gelecek yılki çalışmalarımızda bu karışımı kullanacağız.

Nemrut Dağı Bilimsel Danışma Kurulunun bir sonraki toplantısı da 29 ve 30 temmuzda Nemrut ören yerinde yapılacak. Eserlerin korunması için gerçekleştirilecek müdahale yöntemlerine karar vermek üzere yapılacak deneysel uygulamalar için bu kurul üyeleriyle birlikte kararlar geliştirilecek.''

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan, ''dünyanın 8. harikası'', ''tanrıların tahtı'', ''güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlenebildiği yer'' gibi değişik tanımlarla da anılan Nemrut ören yeri, Adıyaman'a 66 kilometre uzaklıkta, Kahta ilçesine bağlı Karadut köyü sınırları içerisinde ve deniz seviyesinden 2206 metre yükseklikte bulunuyor.

AA