kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Emekli sandığı mensuplarından da muayene ücreti alınacak

Yeni Haber
1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle emekli sandığı mensuplarına da muayene ücreti ödeme zorunluluğu getirildi. Bundan böyle emekli sandığı mensupları da 2 YTL muayene ücreti ödeyecek.

Emekli sandığı mensuplarına da muayene ücreti ödeme zorunluluğu getirildi. Emekliler ve eczacıların üç gün sonra haberdar edildiği bu uygulama yüzünden işlemlerin geriye doğru düzeltilmesi gerekecek. İlaçta belirlenen yeni ıskontolar ise, henüz provizyon sistemine işlenmediği için de önümüzdeki haftadan itibaren reçeteler karşılanırken eczanelerde yığılmaların yaşanacağı belirtiliyor.

MEMUR EMEKLİSİ DE MUAYENE ÜCRETİ ÖDEYECEK


SSK emekli ve yakınlarının sağlık ocaklarındaki muayene ücretlerine yapılan yüzde 100'lük zammın ardından, daha önce muayene ücreti ödemeyen emekli sandığı mensupları da yapılan yeni düzenleme ile muayene ücreti ödemeye başlayacak.

1 Temmuz'dan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu, SSK emekli ve yakınlarının muayene ücretlerine yaptığı yüzde 100 zammın ardından, şimdiye kadar muayene ücretinden muaf olan Emekli Sandığı mensuplarına da 2 YTL ödeme getirdi.

"UYGULAMA ECZACILARI SIKINTIYA SOKTU"

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bu durumun eczacıları da sıkıntıya soktuğunu bildirdi. Eczanelerini her açtıklarında yeni bir uygulamayla karşı karşıya olduklarını ifade eden Saydan, 1 Temmuz'da yapılması gereken uygulamanın sisteme 3 Temmuz'da yansıdığını belirtti.

Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun eczacıya bile 3 gün gecikmeli haber vermesinin bürokrasinin ağır işlediğinin göstergesi olduğunu savunarak, şunları söyledi:

"Bu uygulamadan Emekli Sandığı mensupları haberdar edilmediği gibi ilaçları verecek taraf olan biz eczacılara da gecikmeli olarak haber verildi. 3 Temmuz günü aldığımız sistem mesajında: "01.07.2008 tarihi itibariyle emekli sandığı emeklilerinin maaşlarından da muayene katkı payı kesmeye başlayacaktır. Reçete giriş ekranına ve reçete arkası çıktısına bu bilgiyi yansıtabilmek için v.6.5 yükleme işlemini yeniden yapınız' ifadelerine yer verilmiştir. Bu da demek oluyor ki iki gündür gelen emekli sandığı reçetelerini silip tekrar sisteme girmemiz gerekecektir. Biz eczacılar zaten her gün eczanelerimizde çalışmayan ve sık sık kesilen provizyon sistemiyle reçete girme mücadelesi verirken bir de geriye dönük olarak bu işlemi yapmak zorunda bırakılıyoruz. Devlete tahsildarlık yapmak zorunda bırakılan biz eczacılar, bu yüzden hastayla karşı karşıya gelmekten ve çalışmayan provizyon sistemiyle mücadele etmekten yorgun düştük. Bu sebeple Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerini alınan kararların hayata geçirilmesi konusunda hassas davranmaya davet ediyoruz."

"ECZANELERDE YIĞILMALAR OLABİLİR"

Türk Eczacıları Birliği Saymanı Özgür Özel ise farklı bir noktaya dikkati çekerek geçen hafta 3 bakanla yapılan mutabakatla belirlenen yeni ıskontoların da henüz provizyon sistemine işlenmediğini bu nedenle de önümüzdeki haftadan itibaren reçeteler karşılanırken eczanelerde yığılmalar olabileceği uyarısında bulundu. Sıkıntının tüm eczaneler için geçerli olduğunu ifade eden Özel, "Hatta bu sadece emekli sandığı reçeteleri için değil, 3 bakanla yapılan mutabakatla belirlenen yeni ıskontolar içinde geçerli" dedi. Özel, şunları söyledi:

Yeni ıskontoların henüz provizyon sistemine işlenmemesi sebebiyle eczacılar 1 Temmuz'dan itibaren karşıladıkları tüm reçeteleri yeniden sisteme işlemek zorundalar. Bunun önümüzdeki haftadan itibaren provizyon siteminde ciddi bir yük oluşturacağını ve bu yüzden reçeteleri karşılarken eczanelerde yığılmalar olabileceğini düşünüyoruz. Yeni ıskonto oranlarının ise sisteme en kısa sürede işlenmesi gerekiyor.

(ANKA)