kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Otomobilde yeni ÖTV kafa karıştırdı, satışlar frenledi

Oto satışlarında ÖTV hesaplama yöntemi değişti. Değişiklik esasına açıklık getiren tebliğ yayınlanmadığı için otomobil satışları durma noktasına geldi..
Taşıtların ÖTV hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı. Ancak uygulamanın nasıl yapılacağı netleşmeyince 1 Temmuz'dan beri otomobil satışları durdu. Otomotiv yetkili satıcılarının; 1 Temmuz 2008'den itibaren yürürlüğe giren, yeni ÖTV uygulamasına göre, ÖTV'yi nasıl hesaplayacakları ve ne şekilde fatura kesecekleri netleşmiş değil. Bu nedenle 1 Temmuz'dan bu yana hiç otomobil satılmadı. Uygulama hukuken başladı ama Maliye Bakanlığı, uygulama esaslarını açıklayan tebliği yayınlayamadı ve satışlar da durdu.

VERGİDE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
6 Haziran 2008 Tarihli Mükerrer Resmi Gazete'de, taşıtların ÖTV hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı. Ana firma ve distribütör tarafından verilen indirimler yüzde 10 ile sınırlandırılırken, yetkili satıcının yapacağı indirime "cebinden ÖTV ödeme" koşulu getirildi. Nissan Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "İlgili yasanın çıkmasını takiben yaptığımız incelemelerde, yasanın uygulanması ile ilgili bazı belirsizliklerin olduğu görülmüştü. Siyah-beyaz bir uygulama açıklaması olmaması durumunda sorunlar yaşanacağı sektör dernekleri ile paylaşılmıştı. Şu ana kadar bu açıklama yapılmadığı için, satışlar durma noktasına geldi. Detaylar bilinmediği için, gerek distribütörler, gerek satış teşkilatları bir açıklama bekliyorlar. Farklı satış tiplerinin nasıl işlem göreceği önem taşıyor. Sonuçta distrbütör-satış teşkilatı-müşteri üçgeni bekleme halinde. Dalgalanmalar yaşanan günümüz pazar koşullarına bir de uygulama belirsizliği etkilendi."