kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
KUTLAMALARDA 'MÜTEKABİLİYET' ABD Büyükelçisi Wilson, neden üst düzey komutanların ABD Milli Günü'ne katılmadıkları sorusuna şöyle yanıt verdi: "Mütekabiliyet ilkesi. Bizim komutanlar Washington'da Türk Milli Günü'ne katılmadıkları için."

Türkiye ile stratejik yol haritası oluşuyor

ANKARA DUYGU GÜVENÇ
Çuval krizinin yıldönümünde Ankara'ya gelen ABD ordusunun ikinci adamı Org. Cartwright SABAH'a konuştu: Uzun vadeli bakıyor, 5-10 yılı planlıyoruz..
Türkiye ve ABD arasındaki askeri ve siyasi ilişkileri kopma noktasına getiren 4 Temmuz 2003'teki çuval krizinden tam beş yıl sonra iki ülke yeniden uzun vadeli planlarını masaya yatırdı. Washington-Ankara arasında başlatılan anlık istihbarat paylaşımı çerçevesinde 3'üncü defa bir araya gelen ABD Genelkurmay 2'nci Başkanı James Cartwright ile Genelkurmay' 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun önceki gün Stratejik Yol Haritası'nı oluşturmaya başladı.

DÖNÜM NOKTASI TAMAM
ABD'nin Bağımsızlık Günü resepsiyonuna katılan Cartwright, "Sanırım dönüm noktasını birkaç ay önce tamamladık. İstihbarat paylaşımını çok iyi yapıyoruz" dedi. Cartwright Türkiye ile işbirliğinde artık uzun vadeli plan yaptıklarını ve Stratejik Yol Haritası'nı oluşturmak için Saygun ile görüşmeye başladıklarını söyledi. Cartwright, "Bir stratejik yol haritası oluşturabilir miyiz, bugün üzerinde tartıştığımız aslında buydu. Yarına bakmaktan çok önümüzdeki 5-10 yıla baktık" dedi. Eşi Sandee ile katıldığı resepsiyonda Türk ve Amerikan subayları ile tek tek tokalaşan ve sohbet eden Cartwright, "PKK konusunda uzun vadede, operasyonlar dışında somut bir şey görecek miyiz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Önümüzdeki 5-10 yılı öngören bir yaklaşım bu. Bugün (önceki gün) daha çok tartıştığımız ortaklar arasında 5-10 yıl içinde ne olacağına dönüktü." ABD Genelkurmay 2'nci Başkanı James Cartwright, "Bizim hedefimiz ABD-Türkiye-Irak arasında başlayan üçlü işbirliğinin devam etmesi. Ortak sınırlarımız, ortak çıkarlarımız var. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde ne yapmak istediğimize karar vermek hepimizin çıkarınadır" dedi.