kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kızından ilham aldı bebekler için tasarladı

Esra ÇORUH
Türkiye'de triko tasarımında önemli bir isim olan İdil Tarzi, şimdi de bebek ve çocuk koleksiyonu yapıyor. Tasarımcının çıkış noktası, kızı için istediği giysileri bulamaması..
- Ülkemizde, triko alanında tasarım markası kimliği taşıyan en önemli isimsiniz. Şimdi de bebek ve çocuk koleksiyonu yapıyorsunuz. Bu projeye nasıl başladınız?
- 1999 yılından beri İdil Tarzi markası ile sadece triko üretim parkurunu kullanarak koleksiyonlarımı geliştiriyorum. Yepyeni bir proje olan bebek ve çocuk koleksiyonum, İdil Tarzi marka konseptinin içinde, 0-24 ay bebek ve iki-beş yaş çocuklara hitap eden, güncel kupları olan, eğlenceli bir koleksiyon. Benim büyük bir sıkıntım vardı. Şu an 3 buçuk yaşında olan kızım Mina doğduğundan beri, ona alışveriş yaparken, aradıklarımı bulabilmek için bir mağazadan diğerine girip çıkıyordum. Tasarım duruşu, kalitesi ve fiyatıyla; hem göz zevkime hem de bütçeme hitap eden şeyler bulmakta zorlanıyordum. Bir bebek ve çocuk koleksiyonu, içimde hep bir arzuydu. Ancak bir marka ve markanın tasarım kimliğini yaratabilmek; zaman, finansman ve tasarımdan, üretime ve satış ağına kadar çözüm ortaklığı isteyen bir süreç. Kurulduğu günden beri, moda tasarımcılarının tüketiciyle buluşmasına yönelik pek çok proje geliştiren ve benim de kurucu üyeleri arasında bulunduğum Moda Tasarımcıları Derneği'nin, Boyner ile 'Designers Corner' adıyla bir işbirliği var. Bu Proje vesilesiyle bir araya geldiğimiz Boyner yetkililerine, bebek ve çocuk projesinden bahsettiğimde, onlar da heyecanlandılar ve satış ayağında bu koleksiyonu sunabileceklerini belirttiler. Denizli'deki, sadece bebek ve çocuk üretimi yapan bir firmayla da konuyu geliştirdik ve böylece markanın hayata geçebilmesi için tüm gerekenler bir araya gelmiş oldu.

- Çocuklar için de sadece triko koleksiyonu mu hazırladınız?
- Bebek ve çocuk giyiminde, çok sık yıkama söz konusu olduğundan, koleksiyonu şekillendirirken sadece triko ürünlere odaklanmadık ve penye gruplarına daha çok yöneldik. İdil Tarzi, bebek ve çocuk koleksiyonu penye, triko ve havlu ürün gruplarını içeriyor. 0-24 ay bebekler için, çeşit çeşit zıbınlar var. Tabii, tasarım bakışımız, renkler, nakışlar, baskılardaki yorumlarım... Tüm bunlarla koleksiyonun bir kimliği var. Amacımız; tüm anne ve babaların alışverişlerinde, hem tasarım hem de kaliteyi bir arada bulacakları, güvenebilecekleri ve ilk tercih edecekleri marka olabilmek.

- Koleksiyonda neler var?
- Şu an İstinye Park ve Ankara Panora Boyner mağazalarında bulunabilen 'Sıcak Yaz' koleksiyonumuz; Yelkenci Selami ve Moda Kuzusu olarak iki ana temadan oluşuyor. Yelkenci Selami; çocuklar tatildeyken, onlara deniz, kum, mercan, kayık gibi kelimeleri algılamalarını kuvvetlendirmeye yönelik desenlerden oluşuyor. Moda Kuzusu ise; 'anne kuzusundan' geliyor. Nar kırmızısı ve çivit mavisini kullandığımız bu grupta, çocukları eğlendirecek pek çok kuzu figürü var. Plaj havlularımız, çocuk bornozlarımız, penye bebek battaniyelerimiz de bulunuyor.

- Fiyatları nasıl?
- Zıbınlar 14-30 YTL, elbiseler 20-30 YTL, tişörtler 20-25 YTL, şortlar ve etekler 10-15 YTL arasında.

- Trikonun yazın az kullanıldığını düşünüyorum. Neden tercih edilmiyor, halbuki daha sağlıklı değil mi?
- Triko, moda kültürü olan ülkelerde hem yaz hem de kış aylarında tercih edilen bir ürün grubu. Ve hatta markaların koleksiyonlarında daima en pahalı ürün grubudur. Ancak triko ülkemizde, yıllarca tek beden, gayet standart renklerde ve genelde yazın 'merserize' denerek satıldı. Bu nedenle triko denince Türk insanının aklı hep bunlara gidiyor. Triko dediğimizde, sadece pantolon ya da etek üzerine giyilen bir üründen değil; triko elbise, triko çanta, triko palto gibi pek çok üründen bahsedebiliriz. Yaz ve kış sezonlarına koleksiyon hazırlarken dikkat edilmesi gereken ilk şey, hammadde seçimidir. Yaz aylarında daima vücudu serin tutan iplik seçimleri yaptık. İlkbahar ve yaz aylarında önerdiğimiz triko hırkaların, triko elbiselerin yerini hiçbir şey tutamaz diyorum.

- İlerisi için başka sürpriz projeleriniz de var mı?
- İlk defa paylaşacağım üç yeni projemiz var. Birincisi İdil Tarzi Özel Triko Dikim Atölyesi. Artık İdil Tarzi markasını takip edenler, hafta arası her gün Maslak'taki showroom'umuza gelebilir. Müşterilerimize trikoda özel dikim hizmeti verebiliyoruz. Normalde bir haftada, ancak çok özel durumlarda bir gecede dahi teslim edebiliyoruz. Bunun haricinde, diğer büyük sürprizimiz ise Mudo İdil Tarzi Ev Koleksiyonu. Mudo mağazalarında bu yaz, yazlık evler için bahçe yastıkları, teknelere özel banyo havluları, bornozlar, deniz havluları, peştamallar, yatak-çarşaf seti, yazlık mutfaklara özel tekstil seti sunuyoruz. Diğeri ise, sonbahar-kış sezonunda, modayı hayat tarzı olarak gören, özgün yaşamayı tercih eden avangard kadınlarla buluşacağımız yepyeni bir proje olacak.
Haberin fotoğrafları